Договорите на овцевъдите

0

Време за прочит: 2 минути

Договорът е съглашение между две или повече страни, което установява, определя или прекратява техни права и задължения.

Този въпрос, относно договор за покупка и предоставяне на овче мляко не стой на дневен пред нашите овцевъди в днешния ден.
Това е и едната причина за да получаваме малки количества овче мляко. Разбира се, на първо място от причините ще поставим, че доенето на овцете е най-неприятната операция в нашето животновъдство.
Защо договорът е причина.  – Ами защото, докато се стигне до млякото, овцевъдът трябва да изпълни ред неща, свързани с управлението на ферма за производство на мляко. При нас договорът се подписва март –  април ,ако въобще се подпише.
За гърците вече писахме – те си сключват договорите още през октомври – ноември. Вече си знаят цената и количеството мляко, което ще произведат. Мандрите пък си оправят маркетинга за продажбата на сирене.

Испанците също са тръгнали по този път. Преди няколко дни Аграрната организация EHNE каза, че от млечната промишленост се извършват злоупотреби, когато се купува овче мляко от района на баските. В документа се посочва, че задължението да има договор за млечни продукти между двете страните, не е изпълнено и че трябва да има писмено предложение от индустрията два месеца преди подписването на договора, което все още не се случва.

Освен това EHNE посочва, че тези практики настъпват в ключов момент от кампанията, когато голям брой стада почват да доят и  продават мляко: „Агнетата се раждат и скоро трябва да започнат продажбите на мляко. Индустриите чакат до последния момент, за да направят недостойно предложение – това е ясно, цените са занижени. Не трябва да  се приема” – казват от организацията

Освен това, организацията също така обръща внимание на своите членове да имат готовност да  намалят производството на мляко, с цел да не паднат цените, което означава отиване под себестойността или да не се изкупува млякото.

И накрая, организацията апелира към отговорността на автономните органи:
– „Мерките за спазване на закона са предвидени, но някой трябва да извърши тази проверка. Трябва  да правят проверки. Трябва да се знае, че  са над индустрията, така че никой да не потиска най-слабото звено от веригата – производителите. И не губете време, за да започнете  тази работа, защото природата има своя ритъм, а превратностите при хората, млякото не разбира “.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук