Кочовете след кампанията

Време за прочит: 3 минути

Ovce & Kozi.com: Кочовете, или може би е правилно да казваме овните, са най-проблемната категория животни в нашите стада. Обикновено за тях се сещаме когато ги видим между размърляните овце, пък те не искат да ги покриват. Почваме да се кълнем, че следващата година ще ги подготвим добре, ще ги храним с шоколади и вафли и те ще бъдат пищов.
Нищо подобно, историята се повтаря.
След като свърши кампанията по заплождането отново ги забравяме. Освен това, по изискване трябва да имаме един коч на 50 овце, за да се получи субсидията. В крайна сметка, един коч да не проработи или спермата му да е некачествена, другият поема неговите задължения и излиза от кампанията. Като непродуктивни животни им обръщаме най-малко внимание.
Освен това,  кочовете не получават субсидия, което е много интересно също. Хората правят паметници на най-добрите разплодници – паметникът на един коч от Карнобатската тънкорунна порода още стой на входа на село Веселиново, Ямболско все още седи, а ние не им даваме  за една шепа ярма.

Кочовете  обикновено са най-скъпите запаси в стадото, така че, е изключително важно да се грижим за тях и да ги управляваме правилно, така че, да са годни за целта през следващата година.

Тъй като развъдният сезон вече приключи за повечето стада, сега е важно  да не се пренебрегват кочовете, въпреки, че основният акцент ще бъде върху овцете-майки, през следващите месеци. В продължение на осем седмичен чифтосващ сезон, кочовете могат да загубят до 15% от живото си тегло, така че, най-напред трябва да се възстанови живото тегло в най-кратък срок.

След отделянето на кочовете, от женските в отделна група, трябва да се направи индивидуален преглед на всяко животно. Каквито здравословни проблеми могат да  се открият – рани, куцота и др., лечението трябва да започне веднага след консултация с ветеринарен специалист.

Изключително важно е да се ваксинират кочовете против ентеротоксемия и  да се обезпаразитят.  Най-важното е обаче да се направи изследване за бруцелоидоза. Много често това изследване, поради някакви причини, не се прави преди кампанията и много често и след кампанията по заплождането. Заразените кочове трябва да се отстранят от групата кочове, защото  болестта  може да се предава и чрез педерастия.

Следващото нещо, което трябва да се направи, е да се увеличи дажбата на разплодниците. Защото всички знаем, че през октомври, ноември няма какво да се пасе. Даването на малко повече концентриран фураж, ще помогне по-бързото възстановяване на живото тегло.

Трябва също да се осигури и добър подслон през зимата за кочовете. Знаем, че мястото в кашлата се отделя повече за овцете-майки и агнетата, но не можем пък да оставим кочовете да спят един върху друг. Също така, ако кочовете се отглеждат в отделна група, ежедневно да се извеждат на разходка.
За водата, солта, постелята  и чистотата в помещението сякаш е обидно да ви напомняме.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук