4 час / Михаил Михайлов: Големите ферми – основен производител на мляко / сп. “Агро пари”

Всъщност, животновъдите трябва да свикват с олигарсите, както те наричат собствениците на големите ферми. Няма начин, има ги навсякъде. Вече ги има във всяка държава.
Мисля, че начело в класацията е Стефан Дюр, който в Русия произвежда в неговите стопанства 4000 т дневно мляко, което е два пъти колкото произвеждаме ние за един ден.. Така че, трябва да се търси баланса за съвместна работа с т.н „олигарси”.
Ако погледнем нещата, които се случват и дразнят по някой път малките, от другата страна, ще видим, че съществуването на такива хора, носи полза за сектора. Те имат лоби, както в управлението така и в партиите и Народното събрание. Благодарение на тях се прокараха и работят доста мерки. Замразената мярка за хуманно отношение проработи именно под лобирането на големите. Дори в първоначалния вид бяха изтървани животните, които се отглеждат целогодишно свободно дворно. Но „големите” оправиха нещата. По същия начин стой и въпроса за схемите за животни под селекция, помощите за говедовъдите, преди няколко години относно ниските цени на млякото, акциза за горивата и още куп влезли в сила Наредби. При сегашните условия, просто без такива хора не е мислимо да се постигне нещо повече от нормалното.

Веднага следва и въпроса, защо ги наричаме Големи. Ако питате мен, защото тези хора много работят. Свидетел съм на развитието на фермата на Минчо Иванов от с. Кортен още от 90 г на миналия век. Човекът 24 часа от денонощието е във фермата. Там непрекъснато е и баща му. Синът му също е пряко ангажиран с производството, а от няколко години и дъщеря му е неизменно във фермата. Преди известно време бяхме заедно на среща с гръцките колеги в Комотини. Минчо, след всяко доене се обаждаше до хората във фермата си, и ги питаше за млякото.
– „Стигнах 36 кг мляко за деня от крава. Сега ще отсъствам два дни и ще падне”. Това разбира се, не се случи. След известно време, бяхме на изложението в Нови Сад. Точно тогава приготвяха силажа. Човекът три дни контролираше процесите от разстояние, дори не можа да усети вкуса на жълтата ракия и плескавицата. Това е ежедневието на олигарха Минчо Иванов. Същото мога да кажа и за другите „олигарси” непрекъснато са на път или на полето или във фермите.

Разбира се, за всеки от тези Големи, всичко е различно, но в крайна сметка, всеки от тях има ферма поддържана в отличен вид и дои много мляко – тези ферми са със средна млечност от 10 000 кг мляко за година от крава. Отделя се голямо внимание за селекцията, използва се най-добрата генетика, работи се със сексирана сперма, обработена по специална технология, ползват се консултанти, внасят се разплодни животни и куп още неща.
За да имаш такава продуктивност е необходим отличен ветеринарен екип и добри изпълнителски кадри, а у нас с “лопата да ги ринеш”. Трябва търговски нюх, предприемачество, изключителни организационни умения и много други качества.

Посетих фермата на братя Ангелови в с. Поповица обл. Пловдив. Очаквахме, че при наличието на толкова много крави, ще видим планини от тор и безпорядък. Нищо подобно, точно обратното, всичко подредено, нагласено и работещо.

Бях и на фермата на Димитър Зоров, наистина, идеална чистота, а метла не можеш да видиш във фермата, отлична организация, съвременна доила инсталация, измерване веднага на някои от показателите на издоеното мляко.

В такива ферми и разходите са големи и могат да се покрият само с висока средна млечност, която в никакъв случай не трябва да бъде под 30 кг. Защото издръжката на една дойна крава, която включва разходите по отглеждането на телетата и сухостоините крави, при всички случаи е над 20 лева. За месец, това прави – 30 кг мляко х 0.75 ст прави 22.50 лева. Изводите оставяме за Вас.

Последният въпрос е, защо много от фермерите си мислят, че “Големите” искат да ги фалират. Те си имат стада, имат мандри, имат и магазини. Какво ще спечелят като фалират малките.
Абсолютно нищо. Единствено остава въпросът за субсидиите.

Опитах се да предадем нещата, каквито са на терена.
Вече казахме, трябва да свикваме с Големите, трябва да се върви в една посока. Техният брой ще става все по-голям, това показват анализите.

Михаил Михайлов

Следва продължение ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук