Дебют на Blacknose в Ирландия

На тазгодишното издание на овцевъдното шоу в Оймаг в Северна Ирландия бяха представени над 1000 овце. (За сравнение, на нашето изложение в Сливен броят на изложбените животни е стигал до 600.) За първи път на изложение в Ирландия, бяха представени овце от породата Blacknose. Защо за първи път, защото първите овце от тази порода са внесени от Швейцария през 2014 г.
Тази овца е позната на много хора под името „най-сладката овца в Света”. Или „най-пухкавата овца в Света”. Селекционерите казват, че тази порода  може да играе  много важна роля на търговско ниво, когато се използва за кръстосване. Произвеждат се агнета с  огромен потенциал за растеж.

Един възрастен коч от  Blacknose  тежи около 120 кг – това е два пъти повече от живото тегло на кочовете  за разплод използвани в Кралството.

Породата произхожда от планините на кантона на Вале в Швейцария и това е документирано още през XV век. Официално е призната, като порода през 1962 г.Valais Blacknose е двуцелева порода, отглеждана както за месо, така и за вълна. Вълната е груба: диаметърът на влакната е приблизително 38 микрона, а дължината е 100 mm или повече. Средната вълнодайност е 4кг вълна от възрастно животни.

В родната си страна, овцете от тази порода  са  много обичани животни, които често се разхождат  по улиците на селата във Вале (някои от тях дори се допускат в ресторанти …)и са жива атракция за туристите. Броят на наличните животни е много малък и дори е забранен от няколко години износа на овце от тази порода. Във Великобритания са внесени овце от Вале през 2014г.  Сега техният брой е няколко стотин и поради ограничения внос трябва да се разрастват,чрез възпроизводство. Valais Blacknose овцете са естествено подвижни и атрактивни, приятелски настроени към всички за разлика от много други породи, което ги прави  съвършени домашни любимци. Те обичат да се глезят и дори гушкат с хората. Лесно да бъдат обучени и дори изпълняват команди.

Овцевъд & Козевъд

3 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук