2 част: За окозването на козите

Признаци
Един от първите явни признаци за приближаване на раждането при козите е отслабването на сухожилията на опашния корен. Необходимо е да пипате опашния корен  редовно един месец преди раждането, така че ще знаете как изглежда лигаментите в нормално състояние, както и при наближаващото раждане.
Лигаменти – Връзка, обикновено здрава съединително – тъканна ивица. В организма лигаментите свързват костите или поддържат вътрешни органи.

Сноповете не се омекотяват – раждането не е скоро

Сноповете са меки, лесно компресирани – раждането наближава

След 2-3 дни козата започва да секретира слуз от гениталиите. Най-голямото количество е първият път – дебела слузна тапа, която затваря цервикалния канал. След това можете да видите малко количество изтекла течност.

При козите преди раждане, вулвата може да набъбне

Подуване на гениталиите

Няколко часа преди раждането, козата започва да се държи неспокойно. Поглежда към опашката, приляга на пода и рязко скача, издава звуци. Вимето също се уголемява. Раждането продължава  1,5-2,5 часа, с по-голяма продължителност е през зимата и ранна пролет.

Подготовка

Раждането е предхождано от подуване на гениталиите на козата, секрецията на белезникава слуз и промяната в поведението на козите, което  възниква непосредствено преди раждането, Телесната температура на бременните е в нормалните граници – 38-39 ° С.

Раждане

Козата ражда обикновено, като  лежи на дясната си страна, много по-рядко козите стоят изправени, в поза, подобна на уринирането. След раждането на ярето, майката се изправя и започва да ближе новороденото. Ако се раждат близнаци (или повече ), след известно време тя отново ляга. Средно, интервалът между ражданията на двете или повече ярета  е 15 минути, като козата е отново неспокойна. Като цяло с процеса на раждане, здравите и  добре хранени кози се справят сами.

Как да помогнем:

  1. измийте ръката си до лакътя със сапун, не забравяйте да отрежете ноктите си, по-добре е да работите с ръкавици;
  2. външните полови органи на козата се измиват с вода, възможно е със слаб разтвор на калиев перманганат;
  3. вазелин, сапун и други подобни трябва да се използват, за да се улесни отстраняването на плода;
  4. уверете се, че сте оценили положението на плода, главата може да бъде увита, или има проблем са разполоението на плода или краката.
  5. слаба „трудова дейност“ на родилкатаф- инжектирайте окситоцин или аналог;
  6. ако плодът върви нормално направо – можете да помогнете на козата, като дърпате ярето и то само по време на раждането;
  7. ако ярето е тръгнало неправилно, има и други усложнения – обадете се на ветеринарен лекар. Без опит и знания, в повечето случаи ще имате смърт за раждащите се ярета и сериозни усложнения за козата.

Обикновено майката облизва новородените, но ако това не се случи, е необходимо да се масажира всяко  с мека кърпа, напоена с топла вода или суха кърпа. Пъпната връв се прекъсва със стерилен инструмент  след което се  и дезинфекцира с йоден разтвор или други подобни средства.

Помощ коза по време на раждане

Усложнения при раждане

Патологичните процеси по време на раждането се случват доста често, тъй като има много причини и те са разнообразни: хипофункция , сухи раждания, несъответствие на размера на плода и  родилните пътища,  пъпна аномалии, аспирация на околоплодната течност , осигуряване на неквалифицирани грижа за животните, хипоксия и смърт на плода. / Хипоксията е типичен патологичен процес, който възниква в резултат на кислородно гладуване на клетките и води до разрушителни промени в тъканите. Хипоксията настъпва или поради нарушена доставка на кислород до тъканите, или в резултат на нарушения на нейното използване от дихателната система на клетките

Какво да правим след раждането

Първото е подсушаване на ярето- облизване от майката или и помагате със стиска сено или тъкан.. След това трябва майката да го нахрани. Ако има проблем трябва да се помогнете на ярето да засучи коластра. Колко броя ражда козата зависи от породата. Най-голям брой приплоди  се получават от млечни породи  кози (на 100 майки обикновено има 160-180 малки). Повечето раждат близнаци, в изключителни случаи има и тризнаци. Някои месни кози (камерунски джуджета) също имат голямо потомство. Но от ангорските, големи месодайни породи  и тези за вълна, рядко се получава повече от едно козле.Изхвърлянето на плацентата често завършва в рамките на първия час след раждането на новороденото.  Еволюцията на матката завършва до 17-20-ия ден. След раждането всичко което е отпаднало при рождането,     включително и постелята се събират и изхвърлят. След това мястото върху което ще легне козата  се застила с чиста слама. по някаква причина , доста често се налага да се „подхвърля“ близначе на самотна майка. То се  намазва със слуз от коза или с козе мляко и поставя под козата.Също така трябва да наблюдавате дали малките  изсукват всичкото  мляко от майката, за да се избегнете заболяване на вимето.

В големите ферми, козите и новородените са маркират по определена система за да няма объркване .  След една или две седмици, яретата  започват постепенно да обединяват в стадо.

източник: светът на козите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук