1 част: За окозването на козите

време за прочит: 4 минути

Всички, които отглеждат овце и кози са много добре запознати как се раждат малките. Родилната кампанията при козите вече стартира и ние сме длъжни да си припомним някои от основните позиции при раждането. Страниците на сайта са отворени за всеки, който иска да допълни по темата.

Какво трябва да знае един фермер за окозването на кози? Кога да чакаме раждането, как да определим предстоящото начало, какво да правим преди и след окозването. Ако прочетете статията всичко това ще си го припомните.

Когато козите започнат да раждат, това е радостно събитие за собствениците, независимо от това дали имат  една, две кози или 1000. Има много календари за прогнозното раждане на козата. Но всички те работят на един и същ принцип – средно козата ражда около 150 дни след заплождането. Трябва ли да се доверяваме на тази цифра?
Да, но трябва да вземем в предвид и характеристиките:

  • големите породи кози често имат забавяне до 155–160 дни;
  • малките породи кози могат да раждат по-рано (145 дни);
  • Не забравяйте да проверите козата за първите признаци за раждане.

Има много сигнали за раждането – отслабване на сакралните връзки, секреция на слуз от гениталния цепнатина /вулвата/, отделяне на коластра, увисване на корема.

Необходимо е да се научите да водите дневник на животното, където да се фиксират датите на осеменяване или покриване, раждане, ваксинации, лечение от паразити, болести, продуктивност. Най-добре е това да го имате записано в електронна система.

Подготовка

Първо, трябва да осигурите правилното хранене на животните. Разбира се, вашите животни могат лесно да се справят с прости, достъпни храни, като клони на дървета, трева, листа, сено, остатъци от зеленчуци и плодове. Но в дажбата не трябва да липсват витамини, минерали и смилаеми протеини. За да направите това, добавете малко количество зърно и фураж.

Условия за окозване и необходимата подготовка за козите  майки.

  • до 3 месечна бременност извършвате лечение от паразити,
  • по-късно е опасно за здравето на плода;
  • 1-2 месеца преди раждането преустановявате доенето и правите корекции в диетата;
  • 5 месеца преди раждането – подготовка на помещенията, почистване, дезинфекция, замазване; Необходимо е да има допълнителни хранилки, за да могат да се хранят козите на закрито.  Пласт от слама се поставя върху пода, за да задържа топлината и абсорбира излишната влага.
  • 3-4 седмици – преди окозването, трябва животното да се премести в топъл обор, като е нужно допълнително да се инжектират витамини, микроелементи, и да се направят промени в храненето и;
  • 10 дни преди окозването – наблюдавайте козата поне 2 пъти на ден, проверявайте признаците и започнете подготовката за раждане. Допълнително се подготвя родилното отделение.

От четвъртия месец, диетата на бременна коза, трябва да се следи особено внимателно. Увеличете обема и хранителната стойност на храната. Необходимо е да се хранят два или три пъти на ден, а също така да се уверите, че винаги има вода. Фуражите с добро качество са много важни. В големите стопанства се изготвя схема за маркиране и напръскване (боядисване) на козите.
Уверете се, че в запасите си имате  окситоцин, вазелин или сапун, ръкавици, въже, средства за обработка на корда, ножица, дезинфектанти и др. Млечните кози се пресушават шест седмици преди предполагаемата дата на окозване. Постепенно производството на мляко от козата спира. И само след няколко дни можете да започнете да я храните по обилно. Добрата  храна допринася за по-доброто развитие и оформяне на бъдещите новородени през последния месец на бременността.

следва част втора

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук