Знаете ли какво е ТЕФ?

време за прочит: 4 минути

Просото, познато като теф, Еragrostis Zuccagni Tef е африканско житно растение, не съдржащо глутен, което не се отглежда в световен мащаб, но е основна зърнена култура за Етиопия и Еритрея.

Теф прилича на просо, но семената му са много по-малки и се готвят по-бързо. Смята се, че теф има кисел вкус, защото много често в миналото са го консумирали ферментирал. Африканското житно растение е много стара зърнена култура и може да се развива в диви условия, както и в неблагоприятна за останалите житни растения среда.

През 2003-2004 г.,например то се е отглеждало на около 2 милиона хектара, съставлявало е 28% от зърнените култури , отглеждани в Етиопия и реколтираща повече от 1,5 милиона тона. Теф може да се развива при диви условия, включително и при неблагоприятна среда за другите житни. Обаче в природата средната реколта от Теф е много малка и разработването на по-високопродуктивни сортове би могло да бъде много ползотворно. Първоначално теф се употребява за смилане на брашно за хляб, наречен инджера- шуплест, кисел, ферментирал плосък хляб, който е основна храна за Етиопците.В допълнение, вегетативната маса на тефф е важна за приготвяне н фураж за животновъдството. Теф и останалите видове от род Eragrostis са били внесени в много други Африкански държави, Индия, САЩ и Австралия , главно като храни и фураж.

Описание
Eragrostis TEF съдържа диетични фибри и желязо и е източник на протеини и калций . Счита се, че има кисел вкус, тъй като често в миналото се консумират ферментирал. Прилича на просо, но семената са много по-малки и се готвят по-бързо.

Разпространение
Eragrostis TEF се адаптира към среда, варираща от силно засушени до преовлажнени почвени условия. Житното растение достига на височина от 1800-2100 м, при наличие ва валежи през периода на вегетация от 450 до 550 мм, и температурен диапазон от 10 до 27 °. Африканско житно растение е растение на дългия ден.

Отглеждане и употреба
Африканско житно растение Теф е широко отглеждано и използвано в страните от Южна Африка, Еритрея, Етиопия, Индия и Австралия. То представлява около една четвърт от общото производство на зърно в Етиопия. Не съдържа глутен и е с висока концентрация на различни хранителни вещества , има много високо съдържание на калций, както и значителни количества фосфор , магнезий , алуминий , желязо , мед , цинк , бор , барий , и тиамин . Смята се, че имат отличен аминокиселинен състав (включително всички 8 незаменими аминокиселини за човека) и лизин , което е по-високо от пшеница или ечемик То има високо съдържание на въглехидрати и фибри . Потребителите много често предпочитат белозърнест теф пред сортове с тъмни зърна.

Отглеждане.
Теф изисква малко грижи по време на вегетацията. При своя бърз растеж той задушава всички плевели , малко болести и неприятели го нападат и маже да се каже, че продукцията е добра и без торене. Обаче във всички случаи той се влияе добре от торенето. В Етиопия , отглеждането по познатите технологии води до повишаване на продукцията: добра почвена подготовка, използване на подбрани семена, торене, сеитба и плевене в оптимално време, както и борба с болестите и неприятелите.
Прибирането на зърното е лесно и може да се съхранява за много години напред в традиционните хранилища , без повреда от вредители. Това го прави ценно в борбата срещу глада.

Избор и съхранение на теф
В нашата страна африканското житно растение може да се намери под формата на брашно, което може да се закупи от повечето биомагазини. Биобрашното струва около 6 лв за 500 г. Съхранява се на проветриво и сухо място.

Готвене на теф
Етиопците приготвят теф под формата на палачинки или плосък хляб. Палачинката е в основата на етиопската кулинария и се нарича инджера.
Освен теф, оригиналните съставки на инджерата включват сол, вода и олио. Самата инджера се изпича за няколко минути на специална плоча, но приготвянето ѝ отнема денонощие. Това е необходимото време за ферментацията на рядкото тесто.

Ползи от теф
Най-голямото предимство на теф е, че не съдържа глутен, което го прави ценна храна за хората, които страдат от глутенова непоносимост. Африканското житно растение съдържа и редица важни хранителни вещества и аминокиселини, които са необходими на човешкото тяло.
източник:wikipedia

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук