Кои са най-скъпите храни в света?

Гъбата Мацутаке

Тези гъби са толкова редки, че цената им за килограм достига 600 долара. Те произхождат от Япония, но растат и в други азиатски страни. Въпреки това броят им е намалял значително заради насекомите и дърветата, които завладяват сенчестите райони, където тези гъби растат. Тъй като няма начин за култивиране на гъбите, съществува голям шанс за изчезването им в близко бъдеще.


Кафе Копи Лууак

Това кафе се произвежда в индустриални количества в Индонезия, Филипините и южните части на Индия. Копи Лууак е най-скъпото кафе в света. цената му варира между 250 до 1 200 долара за килограм. Обработването му е много специфично.


Бял перлен хайвер от есетра

1 кг от този хайвер струва 8 500 евро.  Бялата есетра е голяма риба, което живее в Каспийско море. Цената на хайвера е толкова висока поради факта, че яйцата на тези риби се произвеждат много рядко – само когато са на около 100 години.


Супа от лястовичи гнезда

Гнездата на тези птици са направени почти изцяло от слюнка, без каквито и да е други материали. Те са се превърнали в деликатес в китайската традиционна кухня. Високата цена на този деликатес може да се обясни лесно: събирането на гнездата е опасно. Птиците строят гнездата си по стръмни скали и рискът от падане е много голям. 1 кг гнезда струва около 3 000 долара.


Шафран
Цената на тази подправка варира от 400 до 1 000 долара за кг. Това е така, защото шафранът цъфти само 7 дни през есента. Събира се и се обработва на ръка. Само за 1 кг са необходими цветовете на 300 000 цвята.


Бели трюфели
Високата цена на тези трюфели е резултат от специфичните условия, необходими за растежа им, както и специалните методи за събирането и съхраняването им и уникалния им аромат и вкус. В Европа 1 кг трюфели достига около 2 000 евро.


 

Черното пиле Аям Семани
Тези пилета се отглеждат в Индонезия, но не се изнасят за други страни заради опасността от разпространение на птичи грип. Тази порода е толкова рядка, че 1 пиле струва около 200 долара в Индонезия. Извън страната може да достигне хиляди долари. В Малайзия Аям Семани е толкова често срещано, че цената му е същата като на обикновените пилета.


Японските стекове Уагю
Тези стекове са направени от японско говеждо и са едни от най-скъпите и вкусни деликатеси в света. Месото има невероятен аромат и невероятна маслена текстура. Японците правят масажи на телетата Уагю, дават им бира и им пускат класическа музика. 1 кг от това месо може да достигне 450 долара.


Суха Иберийска шунка
Хамонът, произвеждан в Испания, е най-скъпия вид шунка в света. В Испания иберийските прасета се хранят само с жълъди и сочна трева. 1 кг хамон струва около 365 евро.


Сирене от лос
Едно от най-скъпите сирена в света е сиренето от лос, което се произвежда само на едно място: във ферма за лосове в Швеция. Сиренето е бяло на цвят и напомня на сиренето фета. Килограмът струва около 1 000 евро.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук