10 причини да ядете ябълка!

време за прочит: 4 минути

Всеки знае поговорката – една ябълка на ден, държи лекарят далеч от мен. Сега е научно доказано, че консумацията на ябълки, наред с други неща, предпазва здравето, като същевременно е еликсир на младостта.  

Една ябълка има само 50-80 калории, докато е изключително богата на антиоксиданти, флавоноиди и фибри. По-конкретно съдържа:

Витамин С.  Витамин С е мощен естествен антиоксидант, способен да предпазва клетките от увреждания, причинени от определени заболявания и в същото време укрепва имунната система (защитата на организма срещу инфекции).

 Витамини от група В. Тези витамини помагат за правилното функциониране на нервната и мускулната система, участват в усвояването на хранителните вещества, в производството на енергия и в създаването на червени кръвни клетки.

Витамин А и β-каротин. Витамин А и β-каротин (или провитамин А) играят роля в защитата на кожата, доброто зрение и укрепването на имунната система. Бета-каротинът също е мощен антиоксидант.

Витамин Е.  Витамин Е има антиоксидантни и антикоагулантни свойства и допринася за доброто здраве на кожата.

Витамин К  Витамин К играе роля в съсирването на кръвта и допринася за здравето на костите.

Флавоноиди. Флавоноидите имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антикоагулантни свойства, допринасящи за правилното функциониране на тялото.

Фибри. Фибрите имат благоприятен ефект върху правилното функциониране на червата и профилактиката на много заболявания.

Какви са полезните свойства на ябълката?

Здрави и лъскави зъби. Ухапването и дъвченето на ябълка стимулира производството на слюнка в устата, като по този начин намалява нивото на бактерии. Меко киселинният му характер, съчетан с грубата, богата на фибри кожа, го правят идеален за чисти и блестящи зъби.

Сияйна и гладка кожа.  Витамините и антиоксидантите, открити в ябълките, помагат за стягане и изсветляване на кожата, предотвратяване на свободните радикали, защита на кожните клетки и забавяне на признаците на стареене.

Отслабване. Ябълките са идеален избор за отслабване. Витамините и микроелементите, които те съдържат, са от съществено значение за нуждите на организма. Те са богати на фибри, ще намалят апетита ви и нямат много калории.

Укрепват имунната  система.  Ябълките са богати на витамини и антиоксиданти, които спомагат за укрепването на имунната система и борбата с вирусите. Ако се чувствате уморени и изтощени, помогнете на тялото да бъде стимулирано, като ядете ябълки.

Помогата  работата на червата. Запекът засяга много хора и лечението му предполага консумацията на фибри. Ябълката е богата на фибри, а съдържащият се в кората й пектин помага при чревната подвижност и при лечение на запек.

Лекувайте синдром на раздразнените черва. Синдромът на раздразненото черво се характеризира със запек, диария, коремна болка и подуване на корема. За контролиране на тези симптоми е необходима диета, богата на фибри, а ябълките са идеалното решение.

Борба с рака. Съдържащите се в ябълката флавоноиди и мощни антиоксиданти предотвратяват рака, тъй като предпазват клетките от вредното въздействие на оксидативния стрес. Проучванията показват, че ябълките помагат за намаляване на риска от рак на панкреаса, черния дроб, дебелото черво и гърдата.

По-нисък холестерол.  Разтворимите фибри, съдържащи се в ябълките, понижават холестерола в кръвта. По-конкретно, те повишават добрия холестерол (HDL) и намаляват лошия холестерол (LDL).

Намалете риска от диабет.  Яденето на ябълка на ден е по-малко вероятно да причини диабет тип 2, отколкото не яденето на ябълка.

Съдържащите се в ябълките флавоноиди и полифеноли намаляват абсорбираната от организма глюкоза и предотвратяват рязко покачване на кръвната захар.

Намалете риска от инсулт. Едно проучване установи, че тези, които ядат ябълки в продължение на 28-годишен период, имат по-малък риск от инсулт. Изследователите заключават, че резултатите показват, че приемът е свързан с намален риск от тромботични събития.

Поддържайте сърцето си здраво. Диета, богата на фибри, предотвратява растежа на атеросклеротични плаки в артериите. Тези плаки вътре в артериите намаляват притока на кръв към сърцето и водят до инфаркт.

Подобрете дихателната си система. Apple съдържа големи количества кверцетин. Кверцетинът е мощен антиоксидант и е доказано, че допринася за добрата функция на белите дробове. В две проучвания изследователите установяват, че яденето на пет ябълки седмично намалява риска от респираторни заболявания, като астма.

Подобрете зрението си и предотвратете катаракта.  Витамин А и β-каротин, съдържащи се в ябълките, са от съществено значение за доброто зрение. Диета, богата на плодове, които съдържат антиоксиданти, като ябълки, намалява риска от катаракта с 10-15%.

Избягвайте болестта на Алцхаймер. Apple предпазва невронните клетки от оксидативен стрес, причинен от невротоксичност и по този начин намалява риска от развитие на невродегенеративни нарушения, като болестта на Алцхаймер.

В допълнение, диета, богата на ябълки, повишава нивата на ацетилхолин в организма, което води до забавяне на стареенето на мозъка.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук