Тайните на успеха при козите

0

време за прочит: 3 минути

За да успеете да развъждате кози, се нуждаете от вяра в собственото си изкуство. Именно изкуство, фермерите наричат ​​бизнеса си. Много от тях произвеждат ръчно изработени сирена и млечни продукти: обичат земята, животните си и дълбоко са свързани със селското стопанство.
В комплекс с постиженията на съвременните технологии и внимателно подбрана генетика, се получава невероятен резултат.
Историите и тайните за успеха на козевъдите и производството на козе сирене, бяха разказани и обсъдени на международната конференция
“От козите до сиренето – Лесно е”, организирана от DeLaval.


ЗАЩО КОЗИ?

Пазарът на кози е обещаващ, според експерти присъствали на конференцията. В Русия има значителни възможности за развитие, но е много важно, те сега да не се пропуснат, за да може да се запълни сегмента на сегашната ниша.

В света, се произвеждат около 15 милиона тона козе мляко, а само  в Русия – около 250 хил. тона. Тази цифра обаче е много приблизителна, поради малкият брой промишлени ферми. В Русия. козевъдството се развива основно за сметка на селските стопанства и частните ферми, но и големите предприятия и държавата са готови да инвестират в развитието на индустрията.

Основни изводи от проведената конференция:
– Развъждането на козите става все по-достъпно от всякога. Статистиката показва, увеличаване на популярността на отглеждането на млечни кози и увеличаване на бройките. Налице е нарастващо търсене на сирене. Държавата предприема мерки за подпомагане на развъждането на млечни кози. Струва си да се помни, че бъдещето на животновъдството е интелигентните системи за контрол. Те предоставят пълна информация за вземането на правилните управленски решения
.

Развъждането на кози се развива в страни с ниски доходи или в страни с развита потребителска култура. Ключовият продукт на преработката на козе мляко са сирената. Безспорен лидер в този сектор е Франция, която произвежда 100 000 тона козе сирене, докато само 10% се изнасят. Гърция и Испания имат традицията на потребление, а последната, от своя страна доставя на Франция голям обем козе мляко.

– Ще се доближи ли Русия до световните показатели?
Въпросът е колко бързо и как може да се отвори?
250 000 тона мляко се произвежда в Русия – цифрата е много оспорвана. Но трябва да се има впредвид, че повече от 90% не е търговско мляко, а стоковия обем е 20-30 хил. тона.
Каналите за продажба са ограничени, включват “скъпи” мрежи (TasteVill, “ABC of Taste”), селскостопански магазини, търговци на дребно и производители по интернет.

В Русия има 10 ферми с над хиляда кози глави. Повечето от тях имат собствена преработка на млякото. Козето мляко има добри перспективи в категорията бебешка храна, докато в близост има голям потребител на този сегмент – Китай.

– В Русия категорията бебешка храна е недоразвита, включително по отношение на международните строги изисквания, както и на конкурентоспособността със световните гиганти.

– Основната задача на производителите в отглеждането на кози, е да увеличат обемите.
В какво?
Много по-важно е да спечелите войната за пространство на рафтовете и представянето на продуктите. Защото с такава разпокъсаност на производството и независими усилия в популяризирането  (всеки за себе си), трудно води до успех.
По-важно е да се ангажирате с представяне, разпространение, и друго – нека производителите решават за техните икономики.

Рисковете в тази посока остават, защото Владимир Путин съобщи, че шансовете на западните компании (конкуренти на местните производители на козе мляко и сирене) да се върнат на руския пазар са намалели значително.
Пазарът става все по-лоялен към руските продукти, а конкурентоспособността на развъждането на кози нараства заедно с повишаването на качеството на произвеждания продукт и въвеждането на съвременни технологии.
Източник: DairyNews

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук