А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0
“HL-TopMix” : Как да получим повече мляко през зимата?

Как да храним овцете след агнене?
Продължителността на лактацията при овцете у нас варира от 4-5 до 7-8 месеца и зависи предимно от породата, индивидуалните особености и не на последно място – от храненето на животните. Тъй като по време на лактацията натоварването на организма е много голямо, то храненето на овцете през този период трябва да бъде организирано така, че да обезпечи лактацията и запазването на телесното състояние на животните.

Прочетете повече: ТУК


Анализ: Производство мляко – 01.01 ÷ 30.09.2020 г

Ако се погледнат цифрите за преработката на сурово мляко, до края на месец септември, сякаш всичко е наред. В справката давана от Агростатистика се дават преработените количества мляко в предприятията, но вътре влиза и вносното сурово мляко, което е трудно се научава колко е. Също не се знае и количеството сухо мляко, а се знае, че то може да се включи до 20% при производството на млечните продукти. С други думи, с тези данни е трудно да се направи достоверен анализ за производството на сурови млека.

Прочетете повече: ТУК


С малко думи – здрави ли са телетата

Всичко, след сполучливото раждане, започва с отглеждането на малкото. За да нямаме проблеми трябва да се осигурят добри условия за отглеждане на телетата и то най-вече през зимата. Лошите условия за отглеждане, подсилени с вирусите, бактериите, микоплазмата означават, че голяма част от телетата, понякога и половината, има вероятност да се разболеят от говежди грип. Това автоматически носи загуба за фермера до 200 лева за всяко болно теле.

Прочетете повече: ТУК


Сурово мляко или заместител за телета?

ози разговор за сухото мляко и суровото мляко не е случаен. Ползата от доброто сухо мляко я знаят всички говедовъди – както икономически, така и биологически. При едно повишаване цената на млякото на прах, при всички случаи ще има сътресения за фермерите. Така че по-добре е предварително да се обсъди този въпрос, говедовъдите да си направят съответните изводи и утрешния ден да реагират възможно най-адекватно на ситуацията – сухо скъпо мляко, евтино некачествено сурово мляко или качествено скъпо сурово мляко.

Прочетете повече: ТУК


Много или малко мляко за телетата

Телeто има ограничен период за качественото развитие на търбуха – около 60 дни от раждането. Броят на папиломите е генетично заложен, но те не се развиват при неправилно хранен. Най-голямо значение за развитието на папиломите има пропионовата киселина, която се получава про ферментацията на скорбялата (нишестето). Най голямо съдържание на скорбяла има в царевичното зърно а също така и в житните култури – овес, ечемик, пшеница. През първите 60-80 дни телето без проблеми преработва цяло зърно от тези култури. Ако все пак се храни смляно зърно, то трябва да е много едро смляно за да се предпази книжката от увреждане и да се избегне бързата ферментация в търбуха (опасност от рязко повишаване на киселинността и субклинична ацидоза).

Прочетете повече: ТУК


Сухостойният период и здравите телета

Оптималните условия за сухостойните крави са залог за отглеждането на здрави телета. Доброто развитие на телета започва с добре проведен сухостоен период и управление на кравите. В края на краищата това е основа за осигуряване на качествени и в необходимите количества коластра.
Една крава, която е имала добре проведен сух период, дава при първото доене след отелване пет – шест литра коластра. Балансът на катионните и аниони играе основна роля по отношение качеството и количеството на коластрата.

Прочетете повече: ТУК


Мастит при кравите

Съществува определена връзка между възрастта на млечната крава и честотата на появата на мастита.
Така че, кравите на възраст над 8 години страдат от мастит 1,5-3 пъти по-често от юниците. С напредване на възрастта на животните рискът от заболяване на вимето се увеличава. Честотата обаче нараства с възрастта само до 7-8-та лактация, след което намалява.

Прочетете повече: ТУК


Пневмония при телетата

Телето, което е имало пневмония, дори ако се е възстанови след лечение, ще има 2,4 пъти по-голяма вероятност да има нарушен растеж през първите 6 месеца от живота си. То също ще има 2,4 пъти по-голяма вероятност да умре на възраст между 3 месеца и 2,5 години и има същия риск, че след като стане юница ще се заплоди 2 месеца по-късно от здравите си връстнички.
Баргрийн обяснява, че има три категории пневмония при телета:

Прочетете повече: ТУК


Хранене на кравите през зимата

При храненето на млечни крави през зимата трябва да се вземат предвид редица принципи, за да се гарантират хранителните изисквания на едрия рогат добитък отглеждан на закрито. Само една дневна дажба, която е внимателно обмислена ще осигури добро производство на мляко и по този начин постоянни приходи през зимата.

Прочетете повече: ТУК


„Криста“ ЕООД: Колко суров протеин е нужен на млечната крава?

Протектираните форми на лизин и метионин AminoShure™-L и AminoShure™-XM осигуряват хранителните вещества по-ефикасно и постоянно от други фуражни съставки, като например соевият шрот, и то в точното количество, от което кравата се нуждае. Така не се стига до прехранване с протеини и се освобождава място в дажбата, което може да бъде използвано за доставка на други хранителни вещества, като енергия и фибри.

Прочетете повече: ТУК


Кафявата порода крави – като световна порода

Породата също се е утвърдила в международен план в много страни. И не само в Европа. Например в Южна Америка това е породата, която се е утвърдила в много стада и може оптимално да използва силните си страни, като устойчива порода говеда при различни климатични условия.

Прочетете повече: ТУК


Геномна оценка за мъжките телета

Бордът на Съюза на Холщайн Великобритания решил, че от 1 -ви януари 2021 г. собствениците на всички родени и регистрирани британски мъжки телета, ще бъдат задължени да направят геномен тест, но във Великобритания. Този тест ще бъде използван за потвърждаване на произхода и ще предостави и неофициален резултат за оценка на мъжкия геном за телето.

Прочетете повече: ТУК


За говедовъдите – преди зимата, нашите указания и съвети

Най-отговорният момент в работата на фермерите е отелването на кравите. Неслучайно и много хора, свързани с говедовъдството, се интересуват от проблемите, съпътстващи акта на раждане при кравите. Ще се опитаме да помогнем на всички, отглеждащи едри преживни животни, като отбележим някои физиологични особености и споделим опита, който имаме, така че проблемите на животновъдите да се решават навреме, с най-малко щети и не на последно място – да облекчим страданията и мъките на животните.

Прочетете повече: ТУК


Уикенд / Учени откриха, че РАКИЯТА е изключително ПОЛЕЗНА за здравето

Българската напитка, която има десетки хиляди почитатели, съдържала редица полезни съставки, които се отразяват отлично на нашето здраве.
На първо място, ракията се оказва особено полезна за метаболизма.
Съставките на напитката забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.

Прочетете повече: ТУК


“ХЛ-ТопМикс” – Дайте на новородените телета достатъчно вода

Водата е основен хранителен нутриент за животните и се препоръчва да се дава свободно питейна вода веднага след раждането на телето. Нови проучвания на специалистите по отглеждане на младите животни показват, че осигуряването на вода още от самото раждане може да има положителен ефект върху приема на мляко и растежа.

Прочетете повече: ТУК


„Няма ли човек стратегия, ако е без посока за бъдещето, носи ли се по течението, е обречен” – Хюсеин Юсуф

Изисква се постоянно присъствие и контрол. Човек трябва да е готов всичко да върши сам и постоянно да е нащрек. Всеки ден започвам в 4,30 ч и приключвам в 23,00 ч. Без почивен ден и без свободно време.

Прочетете повече: ТУК


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук