Бяла германска благородна коза

Произход и разпространение
Бялата германска благородна коза произхожда от бели породи, облагородени с швейцарски саански кози. Тя е регистрирана през 1928 година също като Саанската коза.

Описание
Бялата  германска благородна коза е високопродуктивна млечна коза. Бяла на цвят, допускат се леки пигментни петна по носа, ушите и вимето.

Телосложението: средно до едро, животните са безроги, но има и с рога.

Къса и гладко прилегнала космена покривка

Сезонно разгонване, скорозрелост, първо покриване на седем до девет месеца

Здраво прикрепено, жлезисто с изпъкнала централна ивица виме, заемащо областта между корема и бедрата

Раздалечени средно дълги цицки, лесно доене.

размери и тегла кози пръчове
височина на холката (см) 70 – 90 80 – 100
тегло (кг) 55 – 75 70 – 100

Продуктивност
850 до 1200 кг мляко с 3,2 до 3,5% масленост, 2,8 до 3% белтъчини, 240 дни лактация. При подходящо отглеждане и хранене е възможно да се постигне и по-висок млеконадой. Първо окозване на възраст до 15 месеца, ежегодно окозване, средна плодовитост 190%.

Развъдна цел
Цели се постигане на плодовитостта, издръжлива и дълголетна коза с висока рентабилност въз основа на млякото с висока масленост и богато на белтъчини, както и нейната пригодност за пасищно отглеждане. Гърбът да бъде колкото е възможно по-изпънат, с широка и не много силно спускаща се крупа. Основата на крайниците да е суха и не много нежна, постановката на краката – правилна. Изисква се равномерно, обемисто, жлезисто и здраво закрепено виме, което се издава напред в областта на бедрата.

Подходящи за лесно ръчно и машинно доене цицки, да са разположени централно под половините на вимето, да сочат вертикално надолу, да са еднакви по форми и достатъчно раздалечени.

източник: Козевъдна асоциация на Баден-Вюртемберг

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук