Време за прочит: 3 минути

Евростат публикува резултатите на цената на месото в ЕС през 2019 г. Категориите месо, обхванати от тази статистика, включват говеждо и телешко месо, свинско, агнешко, овнешко и козе месо, домашни птици, друго месо и годни за консумация карантии, деликатеси и други месни заготовки, според Евростат. Проучването на ЕС включва и цените на месото от три страни извън ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия. Тези държави са част от Европейската икономическа зона, но не са обхванати от политиката на ЕС в областта на земеделието и храните

Според проучване на статистическата служба за 2019 г. има големи ценови разлики в рамките на ЕС. Нормално е при изследването да се използват математически методи за изчисляване ефекта от обстоятелствата във всяка една страна. Затова и се говори за индекси, а не за евро.
Сравнявайки ценовите нива със средните за ЕС, през 2019 г. цената на месото е била най-висока в Австрия (ценови индекс 145) и Люксембург (141), следвана от Франция (131), Холандия (127), Белгия ( 125) и Финландия (124).

За разлика от тях, най-ниските нива на цените на месо през 2019 г. са в Полша и Румъния (и двете с индекс на цените 63), следвани от България (66) и Литва (71). Румъния е имала най-ниските цени на месото в ЕС, 37.3% под средното за ЕС, Полша (36.7% под средното за ЕС), България (33.8% под средното за ЕС) и Литва (29, 9% под ЕС ).

В Швейцария месото струва почти един и половина пъти повече от средното за света. То е по-скъпо от където и да е другаде по света, поради несъществуващ онлайн пазар за кетъринг. В сравнение със средното за ЕС, швейцарците трябва да платят 2,3 пъти повече за месо показват данните на Евростат. Случайна извадка показва, че килограм шунка от конвенционалното животновъдство в Швейцария струва средно 21 евро, докато килограм органична шунка струва 47 евро повече от два пъти.

Швейцарският закон за хуманно отношение към животните се счита за най-строгия в света. Високите цени на месото обаче не се формират от разходите за хуманно отношение. По-високата цена се дължи предимно на търговците на дребно, а не на фермерите. Високият марж за търговците на едро и дребно се увеличава още повече, ако месото се произвежда при условия, благоприятни за животните

Източник: ЕС

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук