На пазар в Букурещ

0

време за прочит: 5 минути

През последните 10 години румънците успяха да сложат ред пазарната си търговия. И то не само в Букурещ, но и в доста градове в провинцията. Сега във всеки квартал на Букурещ има нови, огромни закрити пазари, в които се продават основно продукти за трапезата. Повечето маси са заети от истински производители, как ги определят, те си знаят. Има и малък брой маси за търговците. Също така има обособена зала за продажба на млечни продукти, където са осигурени хладилни витрини и ветеринарен надзор. Преди година, правителството беше обещало на производителите, които продават да им се вземат символични такси за ползването на пазара. В чест на истината, тези нови пазари са едно малко бижу и нямат нищо общо с излагане стоките по земята. Всичко това, вече е минало.

Както се казва, че апетита идва с яденето, румънците започват да вкарват и екстри в пазарите. Първият пазар с евтини традиционни румънски продукти се отвори в Сектор 2 на столицата! Първият пазар в Букурещ, посветен изключително на румънски продукти за пенсионери и студенти, бе открит в събота, 19 септември 2020 г. в квартал Колентина.

„На този пазар пенсионерите от сектор 2, въз основа на пенсионния ваучер, се възползват от 26% отстъпка. Искаме да подкрепим възрастните хора, чиито пенсии са се увеличили само с 14% тази година, вместо с 40%. Също така студентите, обучаващи се в сектор 2, въз основа на студентската карта, се възползват от 15% отстъпка от закупени продукти. През този труден период, местната администрация трябва да намери решения за всички жители на сектора “ – казва при откривенто на пазара заместник-кметът Дан Кристиан Попеску.

Трябва да се спомене, че на новия пазар, уреден в квартал Колентина, специално внимание се обръща и на екологичните продукти, тук сертифицираните биологични производители са уредили пространства, където могат да продават стоките си.

 „Радваме се, че Асоциацията на Био-Румъния и Федерацията на производителите на традиционни румънски продукти са поканени на първия румънски пазар, за румънци, с румънски производители. За съжаление на много пазари на селскостопански храни има нехранителни продукти, а в храните намираме много вносни стоки, маркирани или немаркирани. На този пазар се продават само румънски качествени продукти, тъй като те са биологични, тъй като са традиционни, само качествени продукти, а не за общо потребление с много Е-та  или химикали.
Традиционните продукти са сертифицирани от Министерството на земеделието, а екологичните са сертифицирани от компании, оторизирани от Министерството на земеделието, така че румънската държава гарантира качеството на продуктите от този пазар.
Това е първата инициатива, която познавам а  съм на терен от много години “ – каза президентът на Асоциацията на биологичното земеделие в Румъния  – Мариан Чочану.

Понастоящем Румъния има около 364 000 хектара биологично земеделие и около      10 000 бенефициенти, регистрирани в тази система. Румънският биологичен пазар достигна 20 милиона евро през 2018 г., регистрирайки годишен ръст от около 30%.

от Букурущ –
нашият личен приятел – Костел Чита

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук