Проектът на ЕС в Беларус помага на хората, загубили работата си по време на пандемията COVID-19, да станат еко-фермери

0

време за прочит: 3 минути

Пандемията на коронавируса дойде внезапно и извади много хора без работа – кетъринг, туризъм, строителство и международни транспортни работници. Но не и тези, които не се страхуват от промяната. А проектът „Подкрепа за икономическо развитие на местно ниво в Република Беларус“ предостави на такива ентусиасти възможността да намерят работа и да научат нещо ново.

Проектът “Подкрепа за икономическо развитие на местно ниво в Република Беларус” се финансира от Европейския съюз по инициативата EU4Business и се изпълнява от ПРООН в партньорство с Министерството на икономиката на Република Беларус.

С подкрепата на инициативата на ЕС EU4Business, в края на 2019 г. в квартал Березовски на Брестска област започна изпълнението на инициативата за създаване на център за подкрепа за агроекопредприемачество. Инициативата на социалната и културна институция „Високовски екологичен и етнографски център“ помогна на седем души, останали без работа по време на пандемията, да започнат нов бизнес.

Вместо строителна площадка – канадски къпини, а вместо домакински уреди – храсти от калина

Преди пандемията Сергей Строк е работил във фирма, която се е занимавала със строителство в Русия. Със затварянето на границите бизнесът спря, но предприемчив жител на град Береза ​​не загуби главата си и реши да се захване с агроикономически бизнес в родината си. Сергей казва, че обича да се рови в земята от ранното детство, когато живее в голямо селско семейство с шест деца. И тогава се появи чудесна възможност да се направи нещо за душата и предприемачът засади в градината си 300  канадски храсти къпина.

Семейство Николайчук от Белоозерск, което търгуваше с домакински уреди преди COVID-19, не беше изненадано. Когато потокът от купувачи пресъхна и доставките спряха, Андрей и Людмила решиха да опитат нещо ново. Двойката е сигурна: дори на малък парцел можете да изградите агробизнес. Те засадиха 25 храста с лечебна калина, а в бъдеще планират да се занимават с тиква и шипки за прибиране и продажба.

Помощ на всички етапи: от предоставянето на семена до продажбата на продукти

Помощта по инициативата може да получат различни хора, от тийнейджъри до многодетни семейства и хора с увреждания и възрастни хора. Основното нещо – желанието да има агробизнесплан и наличието на земя. Останалата част от стартиращите предприемачи се осигуряват от координаторите на инициативата. За начало, е  проведено обучение по селскостопански технологии, за принципите на устойчиво отглеждане на растения, продажби и финансова грамотност. Към днешна дата над 60 души са преминали подобно обучение. След обучението начинаещите фермери получиха семена и разсад от растения, а след прибиране на реколтата, помощ при преработката и продажбата на продукти.

„Искаме да създадем разпознаваема марка екологични продукти, така че жителите да се чувстват горди от своя район и да допринесат за развитието на зелената икономика. По всяко време, дори в условията на пандемия и самоизолация, всеки ден трябва да предприемате стъпки, водещи до целта“, каза координаторът на проекта Галина Ярощук .

Укрепването и развитието на бизнеса в регионите е едно от направленията на проекта в Беларус. През изминалата година 11 иновативни предложения получиха финансова подкрепа в страната, включително центрове за подкрепа на предприемачеството, технологични паркове.
Сега те активно изпълняват плановете си.
ЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук