Агнетата идват

0

време за прочит: 3,5 минути

Остава малко до старта на агнилната кампания 2021 г. Наистина  времето все още е меко и овцевъдите използват да изкарват овцете по пасищата и на открито.
Все още има време за завършване подготовката за кампанията и най-много трябва да се има в предвид времето. Все пак – зима е. Само няколко студени, дъждовни или снежни дни са достатъчни да вземат много агнета. Интерес ще представлява за нашите читатели, какви указания дават ветеринарните лекари на румънските овцевъди – /в случая д-р Йоан от Клужския ветеринарен колеж/

Чрез прилагане на специфични мерки по време на подготовката и развитието на агнилната кампанията, овцевъдите се стремят да получат висока плодовитост, която осигурява разплоден материал, както и значителни приходи от продажба на живи агнета, агнешко месо, както и численото увеличение на стадото.

За да може тази дейност да протича в оптимални условия и да не засяга здравето на майките  или агнета, се препоръчва на овцевъдите да гарантират, независимо от размера на стадото, следното: 

  • Идентифициране и регистрация в Националната база данни на овцете от фермата и на новородени агнета.
  • Подслон на овцете в пространства, съответстващи на видовата и възрастовата категория, които трябва да осигурят главно плътността и хигиената на малките при нормални параметри (чисти постелки, дезинфекцирани и варосани пространства).
  • Разделяне на помещението според физиологичното състояние на стадото (бременни,  при оагване, и с агнета).
  • Общата площ за всички животни и размерът на групата се определя от възрастта, размера и други биологични характеристики на овцете, плътността трябва да позволява достатъчна свобода на движение на животните, съответно 1,5 кв.м за възрастна овца и 0,35кв.м за агне. Дворчето трябва да осигурява минимална площ от 2,5 m² за възрастните и 0,5 m² за агне.
  • Осигуряване на оптимален микроклимат, съответно температура от 18 – 20 градуса С, коефициент на яркост, 1:12, – 1:15, влажност да бъде между 65-70% и непрекъсната свежест на въздуха чрез естествена вентилация.
  • Поддържане в състояние на хигиена и работа на оборудването в съответните заслони, осветителните, отоплителните и вентилационните системи.
  • Овцете, които не се отглеждат в затворени помещения, трябва да бъдат снабдени с необходимата защита срещу атмосферните условия, срещу хищници, достъп до вода и храна.
  • Ежедневно на овце през този период  трябва да се дава балансирана дажба, съдържаща адекватни минерални добавки и с по-висок процент на базата зърнени култури.
  • Осигурете хранителен фронт, който позволява на всички овце да се хранят едновременно и да имат достъп до източник на качествена питейна вода.
  • Защитете водата и източниците на фураж от замръзване и избягвайте даването на замразени фуражи , които могат да причинят спонтанни аборти или други сериозни заболявания.
  • Агнетата трябва да получават достатъчно количество коластра или чрез смучене, или чрез приложение от други източници, осигурени при телесна температура, в рамките на 20-30 минути след оагването. Кърменето трябва да продължи поне през първите осем седмици от живота. Препоръчва се в края на първата седмица агнетата да имат постепенен достъп до отбиване до други пресни, влакнести или концентрирани храни и до качествена вода, по тяхна преценка.
  • Прилагане на агнета през първите две седмици след раждането, профилактично, витамин Е и натриев селенит, инжекционно.
  • Осигуряване на подходящ персонал по отношение на броя и познанията за хуманно отношение, включително при боравене с овце, агнета, последващо овладяване на техники за доене и стригане на овце.
  • Ежедневна проверка на овцете, като се обръща специално внимание на цялостния външен вид на тялото, движението на животните, преживяването, промените в поведението, наличието на различни рани и състоянието на копитата.
  • Извършване на маркиране наагнетата за угояване, премахване на фекалии и мокри постелки с течности, разляти по време на оагването, като по този начин се предотвратява разпространението на болестта.
  • Болните или ударените овце, да бъдат изолирани впомещения или специални боксове, със сухи и удобни постелки и да бъдат консултирани от ветеринарен лекар.

През целия този период овцевъдите и професионалните сдружения трябва да си сътрудничат постоянно с ветеринарно-санитарния персонал за наблюдение на здравословното състояние на овцете, както и за извършване на необходимите ветеринарно-санитарни действия.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук