Как се хранят германците

0

време за прочит: 3,5 минути

Знаете ли колко харчат германците за храна? Едва 10% от доходите си. Нищо чудно тогава, че много от тях са готови да плащат двойно повече за месни продукти, ако месото е от “щастливи” животни.

Ето още любопитни данни:

Да предположим, че килограм месо струва 10 евро. Колко са готови да доплатят германците, ако месото е от “щастливо” животно? Тоест, ако телето, прасето или кокошката са били отглеждани в сравнително добри условия, не са прекарали живота си в тясна, мръсна клетка и не са били тъпкани с антибиотици? Над половината от германските потребители (52%) заявяват, че са готови да доплатят между 2 и 5 евро, ако месото е от “щастливи” животни, 23% биха платили между 5 и 10 евро повече, а 6% са готови да доплатят дори над 10 евро. Това е само един от резултатите от публикуваното тези дни изследване “Как се храни Германия”, което се изготвя ежегодно по поръчка на германското Министерство на земеделието и храните.

Къде пазаруват и какво консумират?

От него научаваме още, че германците харчат средно 10% от доходите си за храна. 64% от тях пазаруват предимно в традиционни вериги като “Едека” или “Реве”, а една трета от анкетираните заявяват, че често купуват храна в дискаунтърите “Алди”, “Лидл” или “Пени”. В специализираните био магазини пазаруват едва 11% от германците, а 7 на сто от потребителите в страната купуват хранителни продукти онлайн.

През последните три години, откакто се провежда цитираното изследване, хранителните навици на германците почти не са претърпели промени. И днес почти една трета от хората заявяват, че на трапезата им всеки ден има месо. За 72% пък не минава нито ден без плод или зеленчук. А 66% консумират всеки ден сирене, кашкавал, мляко или други млечни продукти.

Що се отнася до напитките, на първо място си остава водата – над 90% от германците пият вода всеки ден. 84% консумират всекидневно кафе и чай, а 24 на сто от анкетираните казват, че всеки ден пият сок, кола или други газирани напитки. 20% от германките и 17% от германците признават, че похапват всеки ден нещо сладко.

“Готварска нация”

Министърът на земеделието и храните Юлия Кльокнер неслучайно нарича германците “готварска нация”. Три четвърти от запитаните заявяват, че обичат да готвят. 43% готвят всеки ден, а 38% – поне 2-3 пъти в седмицата. По този показател жените изпреварват мъжете: докато при мъжете 14% признават, че никога не слагат престилката, при жените този дял е едва 3 на сто.

От изследването става още ясно, че 43% от германците се хранят поне веднъж седмично навън – в ресторант, стол или заведение за бързо хранене. А 74% от запитаните казват, че поне веднъж месечно ходят на ресторант. Едва 5% от германците никога не се хранят навън.

Над половината от трудещите се в Германия (56%) обядват на работното си място – във фирмения стол или пък си купуват нещо топло навън. Средният разход за един обяд навън е нараснал от 6,20 евро през 2016 година до 7,90 евро през 2017. Това обаче не е особено обективен показател, имайки предвид, че 4% от германците редовно обядват в ресторант. А там по правило сметката надхвърля сумата от 7,90 евро.
източник: DW

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук