А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0

Ще се колят ли скоро говеда във фермата

От няколко години въпросът с клането във фермата се обсъжда в ЕС. По същия начин стои и въпроса с мобилните кланици. Говедовъд.ею е публикувал няколко статии в тази връзка

Клане във фермата 

Програмата за изграждане на малки кланици в България и Румъния, не се ползва с популярност и вероятно сега ще чакаме, какво ще реши ЕС в това отношение.
Европейската комисия работи по правна рамка, за да направи възможни мобилните единици за убиване (MDU). С тази рамка малък брой говеда могат да бъдат клани в самата ферма.

Прочетете повече: ТУК


Стари гуми, матраци и крави

Отпадъците се превръщат в доход.
Заводът за рециклиране на отпадъчни гуми е първото производствено съоръжение в област Брест с такъв екологичен профил, предаде новината “24 часа” в ефира на STV. Новаторска насока е създаването на постелки за белоруските крави, аналог на слама и дървени стърготини. Матраците се правят от каучукови парчета от стари рециклирани авто гуми. Те вече са тествани експериментално в няколко ферми на страната.
В района на Брест годишно се събират над 6000 т стари гуми. На поточна линия става анатомично разглобява на компонентите.

Прочетете повече: ТУК


“Криста” ЕООД: Ролята на мастните киселини за продуктивността на млечни крави

Резултати:

 
 Добавката на палмитинова киселина води до увеличаване на млечната масленост и млечната продуктивност (ECM)*, придружено от известна загуба на телесно тегло
 Добавката на палмитинова и олеинова киселина води до увеличение на количеството произведено мляко и млечната продуктивност (ECM)* без да влияе на теглото в сравнение с контролната група, която не получава добавка
Добавката на мастни киселини през първите 3 седмици след отелване показва продължителен ефект през периода на ранна лактация

Прочетете повече: ТУК


Електропастирът – управление

Първите електропастири се появиха доста отдавна в България. Сигурно това е било преди четиридесет години. Направиха се доста изследвания по отношение използването и управлението. Институтът в Троян сигурно има доста разработки в това отношение. Първите електропастири, след като се монтираха бяха привлекателна хапка за рибарите. Плексигласовите колчета се задържаха за няколко дни на пасището и поемаха към язовирите. Такива бяха времената по него време.

Прочетете повече: ТУК


Много или малко мляко за телетата

Публикуваме и резултатите от едно изследване направено в Холандия.
На опитната група е давано да пият неограничени количества мляко. Като резултат, телетата, които получават неограничено количество мляко, са около 15-20% по-тежки в момента на отбиване, отколкото телетата, които получават мляко два пъти на ден, в съответствие с традиционната система. Това е заключението на  Агрифирм въз основа на две практически проучвания в 15 ферми. Според тях телета, които получават неограничено количество мляко са с 15 кг по-тежки при отбиване в сравнение с останалите.

Прочетете повече: ТУК


Сухостойния период и здравите телета

Оптималните условия за сухостойните крави са залог за отглеждането на здрави телета. Доброто развитие на телета започва с добре проведен сухостоен период и управление на кравите. В края на краищата това е основа за осигуряване на качествени и в необходимите количества коластра.
Една крава, която е имала добре проведен сух период, дава при първото доене след отелване пет – шест литра коластра. Балансът на катионните и аниони играе основна роля по отношение качеството и количеството на коластрата.

Прочетете повече: ТУК


Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти

Една Наредба, на пръв поглед малка и миролюбива, но погълнала до публикуването си много енергия на фермери, производители, министерства и този път на Народните  представители.
Борбата при дебата беше за водата. Първата група състояща се от млекопреработватели, животновъди и наука искаха водно съдържание на сиренето съгласно БДС да бъде – 54%. Другата група от млекопреработватели и наука искаха високо водно съдържание дори над 75%, но в крайна сметка предложиха компромисно предложение от 65%.

Прочетете повече: ТУК


„ЛИМК” ООД – ПРОФЕСИОНАЛНА ДЕЙНОСТ – строителство * реконструкция * ремонт * монтаж

“ЛИМК” ООД: Мобилни халета
“ЛИМК” оод: Система за теглене и обработка на месодайни животни
“ЛИМК” оод: Производител на оборудване за говедовъдството
“ЛИМК” оод – Оборудване за животновъдни ферми
“ЛИМК” ООД – бързо, лесно, удобно
“ЛИМК” ООД – комфорт и удобство за вашите крави, лесно и бързо – за вас
“ЛИМК” ООД – за високопродуктивни крави, грижата започва от телетата
Предложенията на “ЛИМК” ООД

Прочетете повече: ТУК


SOFT-AGRO.COM / COVID-19: Заразяват ли се селскостопанските животни? Отговори на често задавани въпроси

Могат ли свине, домашни птици и други селскостопански животни, общи за нас, да се заразят с COVID-19и да го разпространят по-нататък?
Все още няма доказателства, че добитъкът може да се зарази с COVID-19. Следователно изследването на животни за клане за наличие на вируса в момента, е безполезно. Институтът „Фридрих-Льофлер“ започна изследване на чувствителността на животните към COVID-19. Първите надеждни резултати не се очакват до края на април. Тези експерименти с животни са важни, за да може да се оцени възможната опасност за хората и животните и да се провери дали те могат да прераснат в резервоар на вируса.
Могат ли котките и кучетата да предават COVID-19 на хората?

Прочетете повече: ТУК


Мастит при кравите

Съществува определена връзка между възрастта на млечната крава и честотата на появата на мастита.
Така че, кравите на възраст над 8 години страдат от мастит 1,5-3 пъти по-често от юниците. С напредване на възрастта на животните рискът от заболяване на вимето се увеличава. Честотата обаче нараства с възрастта само до 7-8-та лактация, след което намалява.
Допринасящите фактори за заболяването са формата на вимето, равномерността на развитието на четвъртинките, големината и формата на зърната. За фермера е важно не само да лекува кравата, но и да предотврати мастита.
Кравите с виме с форма на купа развиват мастит в 12% от случаите, с кръгло виме в 20%, с коза в 64%.

Прочетете повече: ТУК


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук