Ние коментираме вашите коментари: Бай Ганьо Журналист и кочопроизводството

0

След публикуване на материала

„Кочопроизводството- стъпка по стъпка”

получихме коментар от наш животновъд, поне така мислим, след прочит на текста, представящ се с името Бай Ганьо журналист.

Материалът е много интересен и както му е реда, между редовете се долавя нашето, българското. Недовършено, неизпипано, с голямо самочувствие от свършеното. Въпреки това има и неща, върху които трябва да се замислим. Дори за името – дали коч или овен.

Бай Ганю журналист: – “40 години от дете с баща ми отбираме овни. Аз не съм туркофил че да ги наричам кочове. Коч е дърт сваляч от мъжки пол сред човечеството и има хумористично значение хахаха. Сега тук с науките по някои пунктове НЕМА да се разбереме.Не е лесно да се приемат мнения на сляпо, да се цитира или преписва. Требе и опит./ напълно вярно/

Но в България напоследък се измислиха нови породи овци като БРЕЗНИШКА, която няма нищо общо със старата местна овца. Честита ви кръстоска господа учени и преучени. Че и вакла я направиха, ама така вакла, че пак никъде преди това не е имало такава. Нищо важно е да има пари.

Според мен нещо сте забравили, че природата е най-великото нещо и изкуствените осеменявания и другите извращения водят до едно и също нещо – все по-близкородствени и все против естествения отбор с дискретна човешка намеса неща. Ъ, и спрете с вица, че оборното отглеждане превъзхожда оборно-пасищното…Само вметвам..

За овнета се набелязват внимателно всички мъжки агнета които се родят. Вземате се един тефтер и си записвате графи, примерно на коя дата се е родило, близне ли е, колко грама тежи при раждането като се подсуши. Жизнено ли е, или е имало травма при раждането. Какви са параметрите на майката, бащата, млада ли е майката, стара ли е, боледувала ли е…обезпаразитявана ли е, кога с какво, с какво е хранена, и тн и тн.

На следващ етап не е зле на подходяща везна да измерите агънцата след 20, след 40 дни. Да ги оцените пак. Тука се очертават доста тенденции а и размествания в класацията.

Това което сте писали овнетата да се отбият на колко беше 60 дни, господине не важи, ако ще си го пазите за овен, нека цоца докато може… Като олигарх бенефициент от еврофондовете. Че може и с биберон да му давате още от други овци. Но хигиенизиран.

Другия хит е – по възможност освен в краен случай и от макро промишлена алчност, абе нека се таковат естествено животните. Ама в естествена среда – не един овен на 200 овце, а един на десет… Сега ще изревете, ама що така ама щото в природата е така. И не отбирайте безроги овни, така съсипахте о корифеи на науката за сто години 90 процента от породите по света. Коя от коя по-грозна и шута. Джурасик парк е друг филм, ние се стремим към максимално природосъобразно животновъдство не към бройлери и разводнено мляко от цицките на така уродясаните стада.

Аз правя следното на 10 овце по овен, рогати, не бодат хора, те си се бият помежду си. Както е в природата. Бой, тепанье, кой надвие, опложда. Като го контузят, включват се и други овни, че и миналогодишни, че и по някое хитро овне тийн. Внимавате ако има потърпевши, ги отделяте от стадото, и ги лекувате. Пасат си па ги връщате в строя и боя.

Резултата е здраво стадо с индивидаулни качества на всяка овца а не …под ксерокс в рамките на породата.

Шъ извинявате за нервите които ви образувах, ама почнете да мислите не в книжната шаблонизация ала селекция по Хитлеристки, а по природному. Че и рандемана в месето не излиза на изкуствените мърши. Ще отговоря при дискусия с факти и аргументи, на общи лафове няма какво да се отговори.

Почнете да се занимавате с практико-приложни научни приноси и не жалете пари и храна за овни”.

След тази добра презентация не смятаме да правим нито коментари, нито да спорим с журналиста. Искаме само да го подкрепим, че наистина употребяваме името коч за мъжкият индивид, което си е турска дума. В същото време у нас много хора имат представа за думата овен, че е скопен коч. Може би е правилно науката да дискутира по този въпрос и вземе решение коя дума трябва да се употребява занапред. Дори един повдигнат  въпрос да се реши от всички тези публикувани становища под статиите,  ще допринесат за развитието на животновъдството ни.

Ovce & Kozi.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук