Камилско мляко и в Германия

0

Време за прочит: 3 минути

Първата камилоферма в Европа, която произвежда камилско мляко, вероятно ще получи постоянно одобрение за продажба на камилско мляко за целия ЕС през ноември тази година.

Фермата се намира в Долна Саксония и в нея се отглеждат около 60 камили. Според собственика, тази ферма е единствената в Германия в която се произвежда мляко. Млякото трябва да бъде пастьоризирано за европейския пазар.  Използва се нежна процедура за пастьоризация при 72 градуса за една минута. Също така има запитвания за камилски сладолед от Берлин и  както и за производство на сирене от Австрия.

 Андреас Маквард е род 1967 г. и е израснал тук във фермата между крави, свине и пилета. Най-голямото му желание да притежава камила един ден се сбъдва през 1992 година. Оттогава той отглежда, развъжда и язди тези очарователни животни.

Андреас Маквард – “Както подсказва името “ферма на камилите”, ние управляваме ферма, т.е. ферма, а не зоологическа градина. Тук животните не се държат в заграждения, оградени с пътека.

 Нашите камили живеят в открит обори на привидно безкрайни пасища. В зависимост от сезона и нуждите те се разделят на групи. Развъждането на камили не винаги е лесно. В дивата природа смъртността на малките при камилите е над 50%. Има и трудности при отглеждането им. Само няколко ветеринарни лекари имат медицински познания за камилите и могат да помогнат в случай на заболяване.

Вкусът на камилското мляко почти не се различава от прясното краве мляко. Съставът е много подобен на този на човешката кърма. Камилското мляко съдържа малко мазнини и захар, но много витамини (особено витамин С), желязо и калций. Не съдържа бета-казеин и бета-лактоглобулин, но много лактоферина.

Във фермата се произвежда мляко от 2017г. Камилското мляко се предлага ежедневно, ако се поръча предварително. Доставката на прясно мляко за съжаление НЕ е разрешена в Германия затова минава през пастьоризация. Цена извън фермата: 1,0 л 11 €, за 5 литра по 9 € за литър.

Източник: kamelfarm.de

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук