Вирусът е при нас

0
Време за прочит: 4 минути

Най-неприятното е да се публикуват материали за разположилия се навсякъде короновирус. Но, пък това е начина да се запознае обществото с вируса, с неговите слаби страни, борбата с него и най-важното, да не го допуснем до организма си. Интерисуваите се от защитните действия за да не допуснете заразяване  на себе си и ваши близки.

 Появата на новия човешки коронавирус SARS-CoV-21 се превърна в глобален здравен проблем, причинявайки тежки инфекции на дихателните пътища при хората.

В дни като тези, когато броят на засегнатите от пандемията по света продължава да расте, е важно преди всичко да бъдем отговорни, за да запазим здравето си и това на другите, да не се поддаваме на излишна паника и да се информираме само от официални и потвърдени източници.

В отговор на опасенията на потребителите, на 20.10.2020 г., експертите от Федералния институт за оценка на риска на Германия актуализират информацията за възможните начини за предаване на новия вирус, за мерките за предпазване от инфекция с него и др.

Какво знаем досега за новия тип респираторен синдром свързан с вируса SARS – CoV-2?

Според експертите от BfR, новият тип респираторен синдром (COVID-19) се дължи на инфекция с новия тип коронавирус SARS-CoV-2. Знанията за точните пътища на предаване на този коронавирус все още са ограничени. Пътищата за предаване на другите сходни коронавируси обаче, са добре известни.

Установено е, че различните видове коронавируси обикновено предизвикват тривиални настинки при хората. Освен това, други коронавируси, като SARS-CoV, причиняващ тежкия остър респираторен синдром (SARS) и MERS-CoV, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром (MERS), са довели до тежки нарушения на дихателната система при заболелите хора в миналото.

Експертите подчертават, че основните целеви органи на коронавирусите при хората са органите на дихателната система.

За основен път за предаване на SARS-CoV-2 се счита така наречената „капкова инфекция“, при която вирусите се отделят във въздуха от заразени хора чрез капчици – например при кихане или кашляне – които след това се вдишват.

В определени ситуации „аерозолното предаване“ (чрез малки въздушни капчици, по-малки от пет микрометра) – например при говорене – също изглежда възможно. Освен това, не може да се изключи предаване „чрез контакт“ или т.нар. „контактни инфекции“ 3. В тези случаи патогените, намиращи се по ръцете, навлизат в лигавиците на носа или очите, където могат да доведат до инфекция.

Разпределението на вирусите в отделните места (рецептори) в човешкото тяло също предполага, че предаването се извършва основно през дихателните пътища. Вирусът SARS-CoV-2 изисква двата протеина ACE2 и TMPRSS2 да навлязат в клетките на гостоприемника. При хората различни видове клетки произвеждат тези протеини. Според новите открития, някои клетки в лигавицата на носа произвеждат особено големи количества от тези протеини. Следователно се приема, че SARS-CoV-2 използва предимно носа като входна врата за инфекцията 4.

Възможно ли е да се заразим с коронавирус SARS-CoV-2 чрез храна или предмети?

Понастоящем, няма случаи, които да доказват, че е възможно хората да се заразят с новия тип коронавирус чрез консумация на заразена храна. Също така, няма и сигурни доказателства за предаване на вируса чрез контакт със замърсени предмети или замърсени повърхности, което би довело до последващи инфекции при хората. Въпреки това, не може да се изключи предаването чрез повърхности, които наскоро са били заразени с вируси, т.нар. „контактни инфекции“.

Възможно ли е коронавирусите да се предават чрез докосване на повърхности като банкомати, постерминали, дръжки на врати, смартфони, дръжки на колички за пазаруване, опаковки или чанти?

Експертите от BfR не разполагат с информация за каквито и да е инфекции със SARS-CoV-2 предавани по този начин. Коронавирусите в повечето случаи могат да достигнат повърхностите чрез заразен човек, който киха или кашля директно върху тях и да останат заразни там за известно време. Контактна инфекция с друг човек изглежда възможна, ако вирусът се предаде малко след това чрез ръцете – до лигавиците на носа или очите.

Експертите съветват: С цел защита от предаване на вируси чрез замърсени повърхности, е важно да се спазват общите правила на ежедневна хигиена, като например редовно миене на ръцете и избягване на докосването на лицето с ръце.

Могат ли коронавирусите да оцелеят върху твърди и сухи повърхности, извън човешкия или животинския организъм и да причиняват инфекции?

Устойчивостта на коронавирусите в околната среда зависи от няколко фактора, като температура, влажност на въздуха и състоянието на повърхността, както и от спецификата на вирусните щамове и количеството на вируса. Като цяло, човешките коронавируси не са особено стабилни върху сухи повърхности. Инактивирането им в сухи среди обикновено става в рамките на период от няколко часа до няколко дни. Първоначалните лабораторни тестове изършени от американска работна група за новия тип коронавирус SARS-CoV-2 показват, че той може да остане заразен до 3 часа като аерозол, до 4 часа върху медни повърхности, до 24 часа на картон и повече от 2-3 дни върху неръждаема стомана и пластмаса, след силно замърсяване .

Източник:BfR2

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук