ССА / Проф. Иван Киряков от ДЗИ – Генерал Тошево с награда ՚2020 за учен с принос в земеделието

0

На церемонията „Агробизнесмен на България“

На 3 ноември вестник „Български фермер“ обяви носителя на годишния приз „Агробизнесмен на България”. Най-авторитетният вестник за земеделие и агробизнес у нас, който тази година отбелязва 30 години присъствие на пазара на печатни издания, връчи и отличията си в 5 категории за успели през годината личности и компании, постигнали безспорни успехи в аграрния сектор у нас. Носители на отличията стават хора, които създават модели за конкурентоспособно земеделско производство и допринасят за увеличение на добавената стойност.

Победител в категорията учен с принос за земеделието през 2020 г. стана проф. д-р Иван Киряков от Добруджански земеделски институт (ДЗИ) – Генерал Тошево – научно звено от структурата на Селскостопанска академия (ССА). По време на церемонията наградата му бе приета от проф. д-р Венера Цолова, директор на Дирекция „Наука, образование и иновации“ в Академията. От името на Председателя на ССА и лично от свое име тя поздрави проф. д-р Иван Киряков за престижното отличие и постигнатите успехи.

Проф. Киряков е голям радетел и убеден привърженик на концепцията „за конкурентоспособно земеделие, основано на знанието“, която в момента е залегнала в платформата на Съвета на ЕС и Европейския парламент. Впечатляващи са над 30-годишният му научен стаж в областта на фитопатологията и безспорният му принос в проучването на гъбни и бактерийни патогени по фасул, леща, грах, слънчоглед, както и върху разпространението и расовия състав на патогените, генетичния контрол на устойчивостта, имунните прояви на посочените култури, източниците на устойчивост и средствата за борба. Освен че има над 170 публикации, проф. Киряков участва в създаването на 11 сорта фасул, включително и на единствения у нас многоцветен фасул. Негово дело е и разработката на скала за оценка на селекционните признаци при обикновения фасул, която може да се види на сайта на Американската Кооперация за подобряване на боба (Bean Improvement Cooperative – USA).

Научната общност и ръководството на ССА оценяват и активната позиция на проф. Киряков, отразявана в медиите по отношение на необходимостта от включване в сортовата структура на страната на сортове родна селекция. Нашите сортове имат доказано ценни качества и висока ефективност при почвено-климатичните условия в България. От години проф. Киряков нееднократно алармира за нарушения баланс както по отношение на сеитбооборота, така и на сортовата структура.

Приемайки от негово име връчената му награда за учен с принос в земеделието, проф. Цолова благодари на в. „Български фермер“ за това, че непрестанно следи постиженията на българските земеделски учени и ги оценява по достойнство.

Николай Минев, управител на „Агримарт“ и оперативен директор на „Агрион“ бе обявен за носител на голямата награда на конкурса „Агробизнесмен на България” за 2020 г. За него успешната формула в земеделието е комбинацията от новите технологии с опита и добрия търговски нюх. Призът за най-добър нов продукт отиде при „Агрополихим“. Благовеста Василиева получи награда като биопроизводител. Млад агробизнесмен тази година е Пламена Куртева – мениджър на ферма в село Златовръх.

Министърът на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева се включи онлайн в церемонията по връчването на наградите „Агробизнесмен на България“ и поздрави победителите.

източник: agriacad.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук