В навечерието на зимата, когато повечето от нас предпочитат топлината на домашния уют, в къщи или на гости при приятели, задължителният  елемент, заедно с тънко нарязаното мезе и обилно поръсената със сиренце шопска салата е ….ракийката.
Но всички знаем, че най-хубавата е домашната.

Много от вас си я правят сами, но има и такива като нас, които предпочитаме да си я купуваме. А пазара – кой не е виждал, бутилките, наредени като войничета, да се продават тихомълком от срамежливи баби или горди стопани, които хвалят стоката си.
До тук – хубаво, да, но ако предлаганата стока е качественна.
Как да познаем, добрата “огнена вода”, от която после няма да ни боли глава.

Овцевъд & Козевъд ще ви предложи един лесен тест, който ще ви посочи най-добрия избор за дългите зимни вечери.


Ракията е напитка с високо съдържание на алкохол (60-70%) и се произвежда чрез процеса на дестилация на младо вино, произведено от различни видове плодове.

У нас най-често се произвежда от грозде, а най-добре е ракията да се пие сутрин преди ядене, защото подобрява храносмилането.

Ако редовно купувате ракия от един и същ производител, а не сте сигурни дали е 100% истинска, има лесен и бърз начин за проверка

Напълнете 1 чашка ракия и в нея добавете 1 супена лъжица прах за пране на дрехи. Оставете чашката с ракия да престои 10 – 15 минути и вижте резултата.

– Ако ракията е сменила цвета си и е започнала да получава някакъв червеникав оттенък, който все повече потъмнява, тогава ракията е изкуствена. Тоест, в нея има добавки като спирт и вода.

– Ако цветът на ракията е същият и изобщо не е променен, тогава можете да бъдете сигурни, че тя е 100% качествена без никакви добавки

Тоня Мишева

8 КОМЕНТАРИ

  1. Още по лесен номер сложи ракия между дланите си и я разтъркай хубаво след което я помириши и ще разбереш от какво е направена и ако е менте има специфичен мирис.

  2. СЛОЖЕТЕ В ЕДНА ЧАША РАКИЯ,резен картоф,ако стане розов,ракията е ФАЛШИВА!

  3. Преди стотина години, като студент, попитах професора по биохмия как да разберем дали в питието има метанол, и дали е опасно за консумация. Още помня думите на професор Попов: отваряте напитката предния ден изпивайте 20 -30 мл. Достатъчно количество ако има метанол да разберете. Лабораторният метод е скъп и труднодостъпен.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук