време за прочит: 2 минути

Изследователи от Британското кралско общество са написали в Сборник „Б“ на обществото, че дори една година след разделянето на козите /майка от яретата/, майките разпознават рожбите си въз основа на блеенето на малките. Това може да помогне на инбридинга между майките и техните синове.
Записани са звуците на петседмични козлета. След 11 месеца тези звуци са пуснати на майките. Козите са реагирали веднага на блеенето на собственото си потомство. Учените смятат, че майките по този начин избягват  не само кръстосване със синовете, но и поддържат стабилна връзка с дъщерите: членовете на семейството от женски пол често остават през целия си живот в стабилни матриархални групи.

Изненадващо дълготрайната памет за звуците вероятно съществува в много повече бозайници, отколкото се смяташе досега, пишат изследователите. Вече е известно, че австралийският морски лъв (Neophoca Cinerea) и северна морска котка (Callorhinus Ursinus) помнят най-малко от две до четири години  гласа на  потомството си. Маймуните (Saguinus oedipus) помнят гласа на роднините си, дори и след повече от четири и половина години след раздялата…

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук