В двата ни материала, свързани с кочопроизводството

дадохме обща информация за кочопроизводството, без да се спираме на детайлите. Те обаче никак не са малко и не винаги са лесни за изпълнение.

Всъщност, какво обхваща едно кочопроизводство. Все пак това не означава да изберем някое и друго по засукано мъжко агне и го оставим за доотглеждане.

Първото нещо, което трябва да се направи, това е да се изгради селекционната пирамида на стадото и да се определят така наречените кочопроизводни стада. Всъщност, това е върха на пирамидата и там трябва да се отглеждат най-добрите животни за породата.
Също така трябва да се изясни и генеалогичната структура на стадата с които работи асоциацията. Лошото е, че имаме животни от една порода контролирани от три асоциации и вероятно ще има затруднения при изграждането на линейната структура на породата.
Защо трябва да имаме тази структура. Защото, след като сме определили кочопроизводните стада, ще трябва да се състави случен план на стадото. Целта е да не се допусне родство и да се получат най-добрите комбинации.
За да стане това обаче, вероятно ви стана ясно, че без изкуствено осеменяване това трудно може да се случи. Разбира се, трябва да се правят пълни записи – дата на осеменяване и номера на коча.

Следва агнилната кампания, за която е ясно, че трябва да бъде на ниво, имайки се в предвид предназначението на агнетата. Тук записите са също задължителни – тетрадка със записи с датата на раждане и броя на агнетата, следва маркиране на лявото ухо на майчиния номер. И това трябва да стане няколко дни след раждането, за да не се загуби то и информацията в многото агнета.

Идва и деня на отбиването. Последно оглеждане, маркировка на индивидуален номер, теглене. Отбиването да става след 60-80 дни след раждането и при минимум 30кг. Най-добре е отбитите мъжки агнета да бъдат събрани в отделна група и да започне тяхното доотглеждане. Сега трябва да се направят изследванията за достоверност на произхода на кочлетата. Дали чрез ДНК или кръвни проби, но това изследване трябва да се направи. Нормално е неотговарящите агнета да бъдат отстранени от групата.

Идва месец октомври и тук има вариант да се острижат мъжките шилетата или да не се острижат. Възможно е да им се направи бонитировка, а тегленето на 9 месеца е задължително. В началото на пролетта на кочлетата от вълнодайното направление трябва да се вземат проби за изследването на качествата на вълната. За тази цел трябва да има лаборатории.
Идва месец юни, през които трябва да се извърши оценка на кочлетата. Има една предварителна подготовка включваща претегляне и тавро на кочлетата с рога. Тук възниква въпросът, кой ще прави оценката. Експертите на асоциациите или ще се иска помощта на независима комисия. Въпрос, който асоциациите ще трябва да си решат сами.

Следва изготвянето на разпределение на кочовете, съобразено с линейната структура на стадата. Самото разпределение на кочовете става по механизъм определен от асоциациите. Има най-различни варианти, които могат да се приложат. Следва един много опасен период – денят след оценката, до деня когато кочовете ще бъдат изпратени на новото място.
След оценката, тези които отглеждат кочовете смятат, че са си изпълнили задълженията и съответно намаляват дажбите и грижите. Ако кочлетата веднага бъдат изпратени по стадата, там пък няма кой да ги отглежда отделно до случната кампания. Вероятно ще бъдат пуснати в стадата и до началото на случната кампания ще станат кожа и кости.
Има и други екстри, които могат да се използват. Например разработване на кочлетата и оценка на семенната им течност.

Кочлетата са вече раздадени в новите си ферми и пуснати да покриват овцете. За да им се направи оценка, трябва да се наблюдава поколението им със съответните измерения и записи. Тези записи трябва да се изпращат в специален център, където ще бъдат обобщени и по съответните методи, ще бъде определен ранга на кочлетата по продуктивност.

Ами накратко това е най-малкото, което трябва да се направи за да имаме истински добър резултат от кочопроизводството. Към всичко това може да се добави използването на младите кочлета, като спермодарители и съответното замразяване на спермата им или работа с охладена сперма, по време на случната кампания. В другите държави имаме Станции за изпитване кочовете по продуктивност на потомството. Такива у нас няма, и съответно информацията ни за кочлетата е недостатъчна, и е възможно допускането на грешки при тяхното използване.
В крайна сметка кочопроизводството не е проста работа, и не е само да се съберат кочлета на едно място. Едно кочле за да се равни на половин стадо, както е казал академик М.Ф.Иванов, трябва много работа, както от фермерите, така и от селекционерите и науката. Ако не се направи това, значи още си играем на играта дай ми куклите, на ти парцалите.

Автор: Михаил Михайлов

1 КОМЕНТАР

 1. 40 години от дете с баща ми отбираме овни, аз не съм турчин и туркофил че да ги наричам кочове. Коч е дрът сваляч от мъжки пол сред човечеството и има хумористично значение хахаха.

  Сега тук с науките по некои пунктове НЕМА да се разберемеее.

  Не е лесно да се приемат мнения на сляпо, да се цитира или преписва. Требе и опит.

  Но в България напоследък се измислиха нови породи овци като БРЕЗНИШКА, която няма нищо общо със старата местна овца. Честита ви кръстоска господа учени и преучени. Че и вакла я направиха ама така вакла, че пак никъде преди това не е имало такава. Нищо важно е да има пари.

  Според мен нещо сте забравили, че природата е най-великото нещо и изкуствените осеменявания и другите извращинияводят до едно и също нещо – все по-близкородствени и все против естествения отбор с дискретна човешка намеса неща. Ъ, и спрете с вица, че оборното отглеждане превъзхожда оборно-пасищното…Само вметвам.

  Та … къде сте спукали топката а видни теоретици по света и у вас… у нас не. Вие може да сме я спукали другаде.

  За овнета се набелязват внимателно всички мъжки агнета които се родят. Вземате се един тефтер и си записвате графи, примерно на коя дата се е родило, близне ли е, колко грама тежи при раждането като се подсуши. Жизнено ли е, или е имало травма при раждането. Какви са параметрите на майката, бащата, млада ли е майката, стара ли е, боледувала ли е…обезпаразитявана ли е, кога с какво, с какво е хранена, и тн и тн.

  На следващ етап не е зле на подходяща везна да измерите агънцата след 20, след 40 дни. Да ги оцените пак. Тука се очертават доста тенденции а и размествания в класацията.

  Това което сте писали овнетата да се отбият на колко еше 60 дни, господене не важи, ако ще си го пазите за овен, нека цоца докато може… Като олигарх бенефициент от еврофондовете. Че може и с биберон да му давате още от други овци. Но хигиенизиран.

  Другия хит е – по възможност освен в краен случай и от макро промишлена алчност, абе нека се таковат естествено животните. Ама в естествена среда – не един овен на 200 овце, а един на десет… Сега ще изревете, ама що така ама щото в природата е така. И не отбирайте безроги овни, така съсипахте о корифеи на науката за сто години 90 процента от породите по света. Коя от коя по-грозна и шута. Джурасик парк е друг филм, ние се стремим към максимално природосъобразно животновъдство не към бройлери и разводнено мляко от цицките на така уродясаните стада.

  Аз правя следното на 10 овце по овен, рогати, не бодат хора, те си се бият помежду си. Както е в природата. Бой, тепанье, кой надвие, опложда. Като го контузят, включват се и други овни, че и миналогодишни, че и по някое хитро овне тийн. Внимавате ако има потърпевши, ги отделяте от стадото, и ги лекувате. Пасат си па ги връщате в строя и боя.

  Резултата е здраво стадо с индивидаулни качества на всяка овца а не …под ксерокс в рамките на породата.

  Шъ извинявате за нервите които ви образувах, ама почнете да мислите не в книжната шаблонизация ала селекция по Хитлеристки, а по природному. Че и рандемана в месето не излиза на изкуствените мърши. Ще отговоря при дискусия с факти и аргументи, на общи лафове няма какво да се отговори.

  Почнете да се занимавате с практико-приложни научни приноси и не жалете пари и храна за овни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук