Имитацията на месо – как ще се казва

Време за прочит: 1,5 минута

Все още не е ясно, как ще се наименува изкуственото месо. Експертите предупреждават да не се слагат имена на колбаси или меса за имитация. Фермерите искат въобще при този продукт да не се казва думата месо.

Всичко това ще стане ясно следващата седмица, когато ще бъде гласуван голям селскостопански пакет по време на пленарната сесия на Европейския парламент. В документа по отношение на месото имитация е включено и предложение, което има за цел да отвори традиционни наименования за месни и колбасни продукти за пускане на пазара на вегетариански и вегански имитации на месо и месни продукти. Необходимо е само добавка като „зеленчуково“, „безмесно“ за да се опишат продукти като шунка, печени колбаси, бургери, пържоли или парижки колбаси. Това би превърнало в пълна противоположност първоначалното намерение на законодателното предложение на ЕС,  да гарантира защитата на наименованията за месни и колбасни изделия  срещу имитиращи продукти и да ги стандартизира в цяла Европа.

Комисията трябва самостоятелно да реши, чрез делегирани актове, кои наименования трябва да бъдат защитени. Това е твърде несигурно за широкия  европейски алианс на селското стопанство, животновъдните организации и месната индустрия: Те започнаха кампания, за да направят евродепутатите по-наясно с дългосрочните последици за потребителите, месната индустрия и животновъдите.

Някои големи европейски държави като Франция и Германия вече реагираха предпазливо и приеха свои собствени законови разпоредби за защита на колбасите и месните продукти от имитации. И накрая, от проведени допитвания вече 26% от анкетираните са имали такъв продукт в чинията, осем процента искат да опитата и 66% твърдо са заявили,че не ядът такъв продукт.
източник: ЕК

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук