Ядем и опаковките

време за прочит: 3,5 минути

Ovce & Kozi : Все още не сме стигнали до там, да ядем опаковките от глад. Става дума за новите опаковки, които също ще могат да се консумират от потребителите и по този начин да се намалят отпадъците, които изхвърляме. Не се усмихваите. Преди няколко години, когато на пазара се появиха капсулите за пране, много  домакини ги подминаваха, като не вярваха, че обвивката ще се разтовири и перилния препарат ще бъде освободен. Сега тези капсули са заели почти една една трета от пазара. Така вероятно ще се случи и с ядливите опаковки.

Съвсем нормално е такива ядливи опаковки да се измислят от страна, която има голям търговски оборот на хранителни продукти. Колкото и да ви е чудно, това е  Беларус. Това разбира се не е случайно. Беларус изнася продукти в над 100 държави в света. Знаете ли колко страни има в света – само 206.

Разбира се, Беларус не е първата страна, която работи по този въпрос. В САЩ, Япония, Китай, Франция – ядливите опаковки се произвеждат и използват отдавна.

Основата на Беларуските опаковки  е нишесте, получено от картофи, царевица, боб. Плюс филтрирана вода и естествени добавкиПроизвеждат се  на оборудване от неръждаема стомана,  материали са клинично чисти и биоразградими. И това е огромно предимство. Проблемът с биологичния разпад днес е изключително остър и има много малко възможности за неговото решаване. Светът се движи към забрана използването  на пластмасата. Много страни, предприемат стъпки за намаляване на използването на малки пластмасови торбички. Ядливите опаковки са чудесна алтернатива. Основният плюс е, че не изискват изхвърляне. В допълнение, те са безопасен за организма и може да има допълнителни полезни функции, например, за предотвратяване на редица заболявания.

Днес учените вече са предложили няколко десетки различни ядливи опаковки – с дебелина от 0,02 до 0,5 мм, с различни цветове и с различни миризми. Почти цялата твърда храна, без водата, може да бъде обвита в тях. Те са чудесни за сладкиши, подправки, чай и кафе, замразени меса. Изсипете вряща вода върху такива торбички за чай и всичко се разтваря.

Вече има и разработки на обвивки против кариес с добавка на антимикробни добавки – куркума и карамфил. Увивайки шоколад в тях, не можете да се страхувате от проблеми със зъбите.

Учените отиват още по-напред, като в опаковката вкарват и подправките. Ако пържите месо в ядлива опаковка, тогава подправките са напълно запазени, сокът, отделен по време на пърженето, остава там, а продуктът става по-нежен, сочен. Плюс това, не е нужно да добавяте масло в тигана. И нищо не трябва да се изхвърля!

Обхватът на такива ядливи опаковъчни материали може да бъде безкрайно голям. Например, всеки, който има кучета, знае много добре колко е трудно да се лекуват четириноги братя – те не искат да поглъщат хапчета по никакъв начин. И ако поставите лекарството в специална опаковка, тогава то ще се придържа към небцето и проблемът ще се реши сам.

 Американските производители на годни за консумация опаковки не продават оборудване или технологии на други страни. Така че беларусите се оправят сами с помоща и на учени от Словакия.

Наскоро се обърнаха бизнесмени, които искат да приготвят пица с минимално човешко участие. Без ядливи опаковки такова производство е малко вероятно. Вече е създаден много обещаващ материал в лабораторни условия. Рано е да се каже дали ще бъде приложена.

Източник на текст и снимка: агенция ” Минск-Новини ”

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук