Мегафермите

време за прочит: 3 минути

В момента, ЕС води борба за запазване на семейните ферми. Трудно ще бъде да се запазят напълно, но поне ще получат достатъчна помощ.

Не така се процедира в Русия. След опита със семейните ферми, който не беше от най- сполучливите, сега се залага на мегафермите. Миналите две години показват, че тази стратегия успява, защото руснаците годишно увеличават производството си на мляко с 3-4% и съответно повишават средната млечност от крава. Същият подход се приема и при овцете и козите. Започват да се откриват големи ферми. Такъв е случая и с козефермата в район Киров. Тука искаме да допълним, че докато американците гонят голям брой крави в кравефермите, овцевъдството им все още си е семеен бизнес.

Голям козевъден комплекс за производство на мляко за 6800 кози-майки, с конструктивен капацитет от 5,4 хиляди тона мляко годишно производство, се изгражда в Октябарское, Кировски област. В близко бъдеще ще започне доставката на племенни кози от породите Саанска и Алпийска. Младият  разплоден материал  ще бъде доставен от Австрия.

 – Тази година е завършено изграждането на млечен комплекс за 752 крави, козеферма за производство на мляко за 2300 кози.
Нов свиневъден комплекс за 2650 свине-майки беше пуснат в експлоатация от селскостопанската компания “Дороничи”.
Продължава изпълнението на инвестиционен проект за реконструкция и модернизация в съветската птицеферма, след което земеделската компания ще произвежда един милион яйца на ден  – казва ръководителят на региона.

Планира се да започне изпълнението на проекти за изграждането на два големи млечни комплекса за по 2 хиляди крави всеки .

За 9 те месеца на 2020 г. земеделските организации от региона са увеличили производството на мляко с 5,8% (534,4 хил. т – повече отколкото сме произвели ние), Средната млечност на  стадо възлиза на 5964 кг или 102,6% спрямо миналата година. Броят на кравите е нараснал до 92,6 хиляди глави, или  плюс 2,4% в сравнение с миналата година. През 2019 г. Стопанство” Червено знаме” получи най-високата млечност на крава в района от 10 934 kг

(Източник: Министерството на земеделието и храните на Кировска област).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук