Пазарът на агнешко – очаквани промени

0

Това че, може да се забрани износът  за трети страни от ЕС, ни интересува. Не, че ние имаме някакъв шанс да изнасяме агнета. Просто другите, ако не изнесат, техните агнета ще пристигнат у нас, което съответно ще промени нашият пазар.
Така че, това ни интересува много.

Първи поставиха да се изясни въпросът с износа на агнетата румънците. Причините са две.
Първата е, че миналата година потъна румънски кораб с 64 хиляди агнета. При  направените проверки от ЕС, по отношение хуманното отношение към животните, при товарене, транспортиране и условията при които се настаняват животните, се констатирали много пропуски и съответно много критики. Към това трябва да добавим и отплуването на един кораб, през големите горещини, за което ЕС не беше съгласен.
Втората причина е тази, че румънците имат подписани много договори за износ на агнета и овце за арабските държави. Освен това, в Румъния има и депа, в които арабски предприемачи отглеждат над 150 000 агнета.

Начело отново бе румънското острие, депутатът Даниел Буда, който заявява пред Комитета за защита на животните при транспорт, че:
– “Спирането на предвижването на животните, ще бъде в голям ущърб за фермерите и ето защо, този комитет и ЕС трябва да осигурят въвеждането на строги условия при транспорт, но да продължи износа. В противен случай, ако се спре транспортирането за трети страни, други производители ще заемат нашите места. Но тук става дума за транспорт не само за животни за клане, а и такива за разплод” – допълва депутата.

Макар и не директно, министърът на земеделието на Германия – Джулия Кокнер подкрепи износът като каза:
– “Някои животни се транспортират много дни, за което трябва да се помисли за намаление на времето на транспортиране. Също така, трябва да се подобрят още условията на хуманното отношение при транспортиране. Трябва също да се интересуваме, какво се случва с животните при пристигане на местоназначението”.

Така че, ние също ще трябва да одобрим решенията на комисията, ако искаме да си нямаме проблеми с продажбата на нашите агнета. Къде,  разбира се, че у нас. Изтичащата година показа, че нашия пазар може да поеме произведените агнета в страната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук