COVID-19 – не / видимият

0

време за прочит: 5 минути

Наистина не е приятно да пуснеш телевизора или радиото и да слушаш само за вируса. Срещнеш с познат, пак си говорите за вируса. В къщи, пак си говорите за вируса. Но, така трябва да бъде в днескашния ден и дори до края на годината. Само така, говорейки, изпълнявайки  предписанията и раздавайки шамари ако се наложи ще спасим фермата. Представя ли си , ако само един от работниците или фермерите, недай си боже да се разболее, какво ще стане във фермата. Ако няма фалит, ще има поне с пет години връщане назад. Затова си и позволяваме да пишем за вируса, които се оказва не така безобиден, както си мислеше болшинството от обществото ни.

Пандемията на COVID-19 подчертава, че съществуваме в глобална общност. От един град в Китай, вируса  се разпространи в 188 страни по света и зарази 30 милиона души до края на септември тази година. Десетилетия на моделиране на пандемии прогнозираха потенциални последици, но въздействието на COVID-19 върху веригата за доставка на храни и по-специално производството на животни беше неочаквано.

Неща които трябва да се знаят

Как се разпространява COVID-19

Смята се, че COVID-19 се разпространява главно чрез близък контакт от човек на човек, включително между хора, които са физически близо един до друг (в рамките на около 150 см ). Хората, които са заразени, но не показват симптоми, също могат да разпространят вируса и на други. Съобщени са случаи на реинфекция с COVID-19, но са редки . .

COVID-19 се разпространява много лесно от човек на човек. Вирусът, който причинява COVID-19, изглежда се разпространява по-ефективно от грипа, но не толкова ефективно, колкото морбили, който е сред най-заразните вируси, за които е известно, че засягат хората.
COVID-19 най-често се разпространява по време на близък контакт
 • Хората, които са физически близо (в рамките на 150 см) до човек с COVID-19 или имат пряк контакт с това лице, са изложени на най-голям риск от инфекция.
 • Когато хората с COVID-19 кашлят, кихат, пеят, говорят или дишат, те произвеждат дихателни капчици . Размерът на тези капчици може да варира от по-големи капчици (някои от които се виждат) до по-малки капчици. Малките капчици също могат да образуват частици.
 • Инфекциите възникват главно чрез поемане на дихателни капчици, когато човек е в близък контакт с някой, който има COVID-19.
 • Респираторните капчици причиняват инфекция, когато се вдишват или отлагат върху лигавиците, като тези, които облицоват вътрешността на носа и устата .
 • Тъй като дихателните капчици отиват по-далеч от човека с COVID-19, концентрацията на тези капчици намалява. По-големи капчици падат от въздуха поради гравитацията. По-малките капчици и частици се разпространяват във въздуха.
 • С течение на времето количеството инфекциозен вирус в дихателните капчици също намалява.

COVID-19 понякога може да се разпространява чрез въздушно предаване

 • Някои инфекции могат да се разпространят чрез излагане на вирус на малки капчици и частици, които могат да се задържат във въздуха от минути до часове. Тези вируси може да са в състояние да заразят хора, които са на повече от 150 см от заразеното лице или след като този човек е напуснал пространството.
 • Този вид разпространение се нарича въздушно предаване и е важен начин за разпространение на инфекции като туберкулоза, морбили и варицела.
 • Има доказателства, че при определени условия хората с COVID-19 изглежда са заразили други, които са били на повече от 150 см разстояние. Тези предавания са се случвали в затворени помещения, които са имали недостатъчна вентилация. Понякога заразеният е дишал тежко, например по време на пеене или упражнения.
  • При тези обстоятелства учените вярват, че количеството инфекциозно по-малки капчици и частици, произведени от хората с COVID-19, са станали достатъчно концентрирани, за да разпространят вируса на други хора. Хората, които са били заразени, са били в едно и също пространство по същото време или малко след като човекът с COVID-19 е напуснал.
 • Наличните данни показват, че много по-често вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява чрез близък контакт с лице, което има COVID-19, отколкото чрез въздушно предаване.

COVID-19 се разпространява по-рядко чрез контакт със замърсени повърхности

 • Дихателните капчици също могат да кацнат върху повърхности и предмети. Възможно е човек да получи COVID-19, като докосне повърхност или предмет, върху който има вирус, и след това докосне собствената си уста, нос или очи.
 • Разпространението от докосващи повърхности не се смята за често срещан начин на разпространение на COVID-19

COVID-19 рядко се разпространява между хора и животни

 • Изглежда, че вирусът, който причинява COVID-19, може да се разпространи от хора до животни в някои ситуации. Има информация за малък брой домашни любимци по света, включително котки и кучета, за които се съобщава, че са заразени с вируса, причиняващ COVID-19, най-вече след близък контакт с хора с COVID-19.  По това време рискът от разпространение на COVID-19 от животни върху хора се счита за нисък.

Защитете себе си и другите

Най-добрият начин за предотвратяване на заболявания е да се избегне появяването на този вирус. Можете да предприемете стъпки за забавяне на разпространението.

 • Стойте на разстояние поне 150 см от другите , когато е възможно. Това е много важно за предотвратяване на разпространението на COVID-19.
 • Покрийте устата и носа си с маска, когато сте около другите. Това помага да се намали рискът от разпространение както при близък контакт, така и чрез въздушно предаване.
 • Мийте ръцете си често с вода и сапун. Ако няма сапун и вода, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа поне 60% алкохол.
 • Избягвайте пренаселените вътрешни пространства и се уверете, че вътрешните помещения са правилно вентилирани, като внасяте външен въздух колкото е възможно повече. Като цяло престоя на открито и в помещения с добра вентилация намалява риска от излагане на инфекциозни дихателни капчици.
 • Останете вкъщи и се изолирайте от другите, когато сте болни.
 • Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани повърхности.

Пандемиите могат да бъдат стресиращи, особено когато стоите далеч от другите. През това време е важно да поддържате социални връзки и да се грижите за психичното си здраве .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук