Тлъсто опашати овце

време за прочит: 2,5 минути

Какво е дебела опашка? И защо се среща само при определени овце, а не при всички? Мазната опашка е слой мазнина, който постепенно се отлага в областта на сакрума / Сакрумът е тази част от гръбначният стълб, която се намира под лумбалните прешлени и над опашната кост./, при овцете и овните. Освен това такъв слой мазнина се образува само при тлъсто опашатите овце..

Овцете  от този вид съществуват в природата повече от един век. Азия се счита за тяхна родина. Все още обаче не е известно как са се родили тези овце – в резултат на случайна мутация или те са специално отгледани от неизвестни древни обитатели.

Тези индивиди са получили името си поради факта, че в района на сакрума имат мастна опашка, която може да се спусне и на задните крайници. Дебелата опашка е торба с мазнина, която съдържа много полезни вещества: минерали, витамини и дори запас от вода.  Този вид има способността да живее при липса на храна и вода в продължение на няколко дни за сметка на запасите си от мастната опашка. Очевидно природата е мислила толкова разумно, че тези животни, които живеят в горещ полупустинен и пустинен климат, където няколко дни не могат да намерят храна и вода, да имат запас от храна. В крайна сметка се случва, че не само през лятото, но и през зимата, тези овце понякога нямат възможност да намерят пасища.  Ако животните са добре обгрижвани, тогава теглото на мастната опашка може да достигне 28-30 кг.

В момента овцете с тлъсти опашки съставляват ¼ от популацията на овцете от всички породи по света.

Външният външен вид на овце с мазни опашки практически не се различава от другите породи овце. Малка, тясна, леко удължена муцуна, леко гърбест нос, увиснали уши. И овцете, и кочовете са без рога – нямат рога. Опашката е със средна дължина – около 8 прешлена, покрита с груби косми.

Породите  овце с мазни опашки се различават само по местоположението и външния вид на мастната опашка. При някои породи мастната опашка представлява две малки отлагания от двете страни на опашката. Други  висят като голяма чанта. А за някои мазнините се натрупват в самата опашка, в резултат на това тя се огъва и само върхът й стърчи в края.

Плюсове на тлъсто опашатите овце

  • животните са изключително издръжливи – те могат да ходят в търсене на храна до 45-50 км на ден;
  • не изискват специални грижи, тъй като се отглеждат в райони, където прекарват почти цяла година на пасища;
  • угояването на млади животни е лесно;
  • овцете са свикнали да използват пасища, които се срещат на равни или високопланински пасища, спокойно издържат на горещи или студени сезони;
  • овца с дебела опашка може безопасно да се справи без фураж в продължение на няколко дни (и дори повече, в зависимост от запаса от мазнини в тази “торба”);
  • дори първото агнене при овца обикновено преминава без проблеми, наведнъж могат да се родят 2-3 агнета;

На практика няма недостатъци при този тип животни. Трябва само да се отбележи, че тлъсто опашатите, както и всички други овце, има усет за стадото и сами не могат да намерят пътя към дома (или към стадото).

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук