НОКА ще решава проблемът – пасища

време за прочит: 3 минута

НОКА – пасищата и
Комисията по земеделие

Съвсем правилно Националната овцевъд-на и козевъдна асоциация НОКА, се насочи към оправяне проблемите с пасищата. След като срещите, молбите и ревовете не помогнаха в общините за решаване огромният проблем, наречен „пасища”, НОКА организира втора среща /първата бе за чл.137/ с Комисията по земеделие към Народното събрание.

Пасищата са от изключителна важност за фермерите и особено за фермерите –овцевъди. При добри пасища и климат, те могат да си осигурят на 70% изхранването на животните. За да стане това, обаче, фермерът влага много труд и средства.  Предизвиквайки тези разговори, като увертюра към следващи действия, ще могат да паднат много от слабите страни по отношение разпределението на пасищата, предоставени  на хора, които нямат животни или живеят далече от тях.
С други думи шуробаджанащината би трябвало да отпадне.

Важното е, че някои от предложените от НОКА точки, за подобряване работата, са признати за основателни, и са приети от комисията за следващо разглеждане.

Кои са предложенията.

Мина изслушването – предложенията ни, които бяха приети за основателни от комисията са:
1. Предимство става уседналостта. Тоест, след оземляване на местните животновъди, се пристъпва към разпределяне на чужди такива.
Настоящето предимството е за този, който ги  ползва в момента, а това, че  той е на разстояние от 80 км – няма значение.

2. Задължително обявяване във всяко населено място на списъци с животновъдните обекти в него, вида и броя животни в ЖО, както и кой, колко пасища получава – това е заради самоконтрола и прозрачността в процедурата.

3. Санкции за длъжностните лица, неизпълняващи процедурите по отдаване на мери и пасища – защото се оказва, че много общини не са провеждали споразумения по описания в закона ред.

Ако някой си мисли, че така лесно ще се решат нещата, както след обещанията при разговорите, просто се лъже. Пасищата отдавна са Кутията на Пандора за нашето пасищно животновъдство.
Опитните администратори докрай ще се борят да запазят влиянието си върху пасищата и ще използват всички средства да останат водещи.

Пожелаваме на НОКА, да защити позициите на своите фермери и животните им да отидат на пасищата.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Аз чувам че някакви мошеници имат пасища без да имат животни. 🧐 Друг въпрос в че ако в землището на някое село един животновъд вземе общински пасища и земи , кво ?? Ако имам 5 овце немога да ги паса така ли???

  2. Аз не знам какви са тези предложения, при положение, че и досега е така. Хора без животни нямат право на пасища, но пък заобикалят закона с трика ливади за косене, демек стават трейдъри на сено а всъщност го косят и то се скапва на откос. Може даже и да не косят ако е ниска тревата и само лапкат и папкат. Законно и ощетяващо националната икономика и животновъдството.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук