Започна борбата за млякото на о.Лесбос

0

време за прочит: 1,5 минута

Организациите на овцевъдите на гръцкия остров Лесбос, призовават своите членове да не бързат да сключват договори с мандрите за новия сезон за доене на овцете. Въпреки, че има информация за оферти до производители, с цени от 90-95 цента за килограм.

През октомври и ноември овцевъдите на Гърция сключват своите договори с мандрите. Защо остров Лесбос е толкова ухажван. Всичко е съвсем в реда на нещата. На този остров се отглеждат около 400 000 бр овце и кози в над 3500 активни земеделски стопанства.

Доскоро цените на козето и овче мляко на острова се задържаха на много ниски нива. В предишни години цената на овчето мляко не надвишаваше 70 цента за килограм.Тази година има феномен, че купувачите на мляко са навлезли на пазара, за да сключат споразумения рано, нещо, което не се е случвало през предходните години. Припомня се, че през миналата година, за първи път, поради влизането на компания от континентална Гърция на острова,  със собствено звено за производство на сирене, цените на производителите се повишиха значително.

2019 г. беше първата година, в която на Лесбос производителите на овче мляко получават 79-80 цента за килограм. То беше предшествано от трескави консултации между производители, кооперации, асоциации, представители на местната власт и др. и производители на сирене.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук