Семейната ферма – гарант за успех

С такова послание председателят на Развъдна асоциация на аборигенните породи овце от Западна България Андрея Колев ни поведе из софийско, за да ни представи земеделски стопани, отглеждащи стада овце от трите породи, включени в  Асоциацията.

В с. Радуловци се срещаме със семейството на Искрен Йорданов. Заедно със съпругата му са в стопанския двор, където кротки овчици чакат да бъдат издоени.

Животновъд, овчар съм цял живот. – представя се Искрен. – От 2007 г. съм регистриран като земеделски производител, а по-късно през 2011 г. станах и член на Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България”. Породата, с която работим да я възстановим с доц. Андрея Колев, е Западностаропланинска.

ВЪПРОС: – Доц. Колев, защо избрахте Искрен Йорданов да членува във Вашата Асоциация?

АК: Мога да кажа, че съвсем в началото обикалях с комисия от земеделски производители, с коитоустановихме, че в тази семейна ферма овцете по тип се доближават до Западностаропланинската порода. Лично аз още тогава разбрах, че семейството обича животните, че двамата – Искрен и съпругата му, сами се справят въпреки трудностите, имат интерес и спазват развъдната програма. Искрен влага сърце и душа, изпълнява всички препоръки, спазва идентификацията на овцете при оагването, което води до успех, до изчистване на породата. На изложенията, които беше организирала Асоциацията, Искрен е един от тези с най.многото награди за дейността си. Стадото му не е голямо, но вече е консолидирано и в него вече произвеждаме мъжки агнета за разплод, както и много добре развити женски агнета за разплод.

ИЙ: Да, така ги разбирам нещата, традициите трябва да се уважават, правилата трябва да се спазват. Има си предписания, не може, после има санкции. Тази порода е стара, още дедите ми са се прехранвали с нея. На мен   Западностаропланинската порода овце са ми любими, харесвам ги, с удоволствие се грижа за тях. Те, погледнете ги какви са, застанааали са и гледат като за снимка!

АК: Тази порода се е получила през годините от народна селекция. Имало е приемственост в това семейство. Овцете са отглеждани с много обич, със сърце и душа

ВЪПРОС: – Знам, че много често от администрацията Ви правят проверки.  Има ли санкции, наказания?

ИЙ: Не, на мен не ми се е случвало. Аз не правя спекулации. Спазвам всички предписания.

АК: Знае се кой какво прави, кой е истински животновъд и кой се занимава със спекулации. Но борбата срещу негативните явления може да се изведе до успешен край, ако администрацията навлезе в дълбочина след подадени сигнали и съвместно с всички заинтересовани  разрешава проблемите, т.е. необходимо е действията да се извършват от горе на долу.

ИЙ: Ето, аз мисля, че навсякъде има сериозен проблем с пасищата. Кметът – сливенския, гуши всичко за себе си и за свои хора. Толкова ми е тежко, бих се отказал, няма стимул, няма грижа за такива като нас… Не ми се дава, това, което ми се полага, но не мога да си оставя животинките. Знае се, че има хора които взимат пари, субсидии без да имат стада?! И никой не им държи сметка, не се взимат мерки!

АК: Да има такова явление, но не ев прерогативите на Асоциацията, нямаме механизъм нито за санкции, нито да как да ни обърнат внимание от Министерството, като глас в пустиня сме малко. Нашите възможности са относно спазването на всички предписания и изрядната документация, изрядно водене на породната книга и редовното премаркиране, всичко, с което земеделските производители се представят пред администрацията. Но останалото, решаването на по-глобалните проблеми, ще се опитаме да решим чрез новоучредения Съюз на развъждащите местни породи овце и кози в Република България, в който членуваме 9 асоциации, развъждащи местни породи овце и кози, застрашени от изчезване .Надяваме се, че на този Съюз администрацията ще обърне по-сериозно внимание, ще се проведе борба на по-високо ниво, относно разрешаването на очевидни несправедливости, за да има животновъдство в България.

ВЪПРОС: – Доволни ли сте от това, което прави за Вас Асоциацията, Искрене?

ИЙ: Лично аз съм довален, а на доц. Колев имам пълно доверие, помага, не си щади усилията си.

ВЪПРОС: – Виждам, че имате сеновал?

ИЙ: Да, сам си приготвям фуражите. Наемам малогабаритна техника и кося ливадите наоколо. Даже си торим тревата, така тя израства по-качествена. За реализация на продукцията трудно  може да се каже. И млякото и сиренето са предимно за собствена консумация.  а ако дойдат тук на място някои клиенти, може да си купят пресни продукти.

АК: Семейният бизнес с малки стада и висококачествено овче мляко реализира малко продажби. Целта е да се възстанови породата до автентичния си вид, за да се поддържа на ниво генофонда. Когато се изчистят стадата, тази порода може да бъде използвана  за подложка при създаването на нови промишлени породи. Защо точно тази порода, ще попитате. Защото породата има изключителни качества: има много здрави копита, адаптира се лесно към климатичните особености на този регион, устойчива е на болести – това са все ценни качества. Освен това след направени изследвания открихме, че тази порода  притежава ген за естествена устойчивост срещу болестта Скрейпи – икономически опасна болест и много важен показател за значимостта на тази местна порода. Тези изследвания трябва да продължат, но са скъпи и изчакваме финансиране. Целта е да създадем линия животни, устойчиви на болестта

Изследванията бяха направени по проект на Ветеринарномедицинския институт в София на ул. „ Пенчо Славейков”.

ВЪПРОС: – И доц. Колев, какви са намеренията ви в бъдеще с Искрен, какви хоризонти гоните?

АК: Желанието ни е заалегнаало като цел в развъдната ни програма, а именно: да се стигне до производство на бутикови млечни продукти от породата с местна марка. Западностаропланинска порода  когато се изчисти и се стигне до количества елитно производство на млечни продукти и агнешко месо, със сигурност ще бъде без конкуренция…

ИЙ: Нали видяхте, моите агнета и овце не ги храня с купешки фуражи, аз си ги гледам с биофуражи вариме им царевица и жито … И агнешкото ни месо емного вкусно, когато го приготвяме печено в тавата,  ухае….неустоимо!

АК: Да, много качествена продукция дават и млякото им е чудесно. Върху качествата на месото и млечните продукти силно влияние оказва тревостоя, който е питомен и повишава качествата на продуктите и добрия им вкус . Породата е планинска и затова е голямото търсенето , но за пазари не може да се говори все още поради малките обеми на продукцията. Надяваме се да постигнем целите си, да утвърдим тази порода и ще излезем на пазара, който и сега съществува и е гладен за овче мляко, сирена и агнешко месо.

 
Развъдна асоциация на аборигенни порди овце от Западна България
с. Рашково, общ. Ботевград, обл. Софийска, ул. „Лъката” №13
GSM: 0897 653 041
e-mail: andreakolev@abv.bg

Разговора води Станислава Пекова
Снимки Красимир Петков

сп. Животновъдство

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук