Световен ден на храните

0

време за прочит: 3 минути

Световният ден на храните се празнува всяка година на 16-и октомври, като тогава се чества и създаването на организацията на храната и земеделието на Обединените нации – FAO през 1945г.

Организацията на храните се грижи да увеличи обществената осведоменост относно глада и недохранването и да насърчава хората да предприемат действия срещу глада в световен мащаб. В Съединените щати 450 национални и частни организации спонсорират световния ден на храните. Този ден се чества за първи път през 1981г. и всяка година световният ден на храните има специална тема и се фокусира върху различни дейности.
Всеки ден по света 850 милиона души не могат да си осигурят храната, необходима за добро здраве и растеж. Според FAO лошата храна също е причина за смърт сред младите хора в развиващите се страни.
На 16-и октомври всяка година Американският червен кръст заедно с FAO празнува световния ден на храните, като се дава възможност на американците и международната общност да бъдат част от борбата срещу глада.
Световният ден на храните напомня за милионите, които страдат от недохранване и призовава международната общност към по-голяма осведоменост и по-голям ангажимент към борбата с глада.
Земеделските кооперации – ключът към изхранването на света
Земеделските кооперации са във фокуса на Световния ден на храните 2012.
“Земеделските кооперации – ключът към изхранването на света” е официалната формулировка на темата за 2012. Тя е била избрана, за да се подчертае ролята на кооперациите за подобряване на продоволствената сигурност и допринасяне за изкореняване на глада.
Всички знаем, че храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. Затова обаче, тя трябва да бъде в достатъчно количество и с доказано качество. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и нутриенти, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма.

Но някои хора забравят, че храната не е само за удоволствие. И въпреки че съвременните хора са прекалено информирани и културни, те знаят правилата, но не ги спазват…

Отново препоръчваме спазването на няколко прости правила, за да бъдем по-дълго здрави и да водим по-качествен начин на живот:
• Консумиране на разнообразни храни – на малки порции, но на често.
• Ежедневно приемане на:
– разноцветни плодове (по възможност в пресен вид),
– разноцветни  зеленчуци (по възможност в пресен вид),
– пълнозърнести храни,
– протеини (в т.ч. нетлъсти меса и пилешко, риба и морски дарове, ядки),
– млечни продукти (прясно и кисело мляко, сирене),
– мазнини (основно зехтин, масло, авокадо, ядки).
• Ограничаване на захарните изделия и тези, богати на натрий.
• Прием на вода, пресни плодови и зеленчукови сокове, и по-малко други напитки като газирани, „натурални сокове”, разтворими плодови напитки и пр.
• Ограничаване употребата на кафе и алкохол.
• Извършване на физическа дейност и контролиране на телесното тегло.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук