А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0

Потапяне или пръскане на цицките

Потапянето или пръскането след доене на цицките е добре известно сред млекопроизводителите в Нидерландия. Изследвания проведени сред 200 млекопроизводители през 2006-2007 г., показват, че около 82% от холандските млекопроизводители използват потапяне или спрей. Това не се прави за нищо разбира се. Потапянето на цицките след доене, гарантира дезинфекцията им, което означава, че има до 50% по-малък шанс бактериите да навлязат във вимето. Това прави потапянето ефективна мярка в борбата срещу мастит.

Прочетете повече: ТУК


Горещините минаха. Какви са изводите

Дори не се говори в тази посока.
Някои държави вече реагираха, боядисаха покривите бели, вентилатори и пръскалки – задължителни, след няколко години отпада и връзването. Нормално е след като мине определен период от отглеждането, всеки фермер да направи разбор къде е грешил и допуснал грешки.
Какви изводи можем да си направим и догодина да спазваме позитивните решения.

Прочетете повече: ТУК


Повече женски телета

Ето как работи разделянето на сперматозоидите

Полът на телето може да се определи чрез оплождане на кравите с “женска” сперма (X хромозома) или “мъжка” сперма (Y хромозома).
За това спермата трябва да бъде разделена предварително. Собственик на тази технология е американската компания “Sexing Technologies”, която управлява около 30 отделни лаборатории по целия свят, а от 2015 г. и тази на Swissgenetics в Mülligen AG.

Разликите между X и Y хромозомите се основават на различните количества ДНК. X сперматозоидите съдържат около 3,8% повече ДНК, отколкото спермата Y. Вероятността, че едно теле има желания пол е 90 процента.

Прочетете повече: ТУК


Обезроговяване на телета

Какво ще се случи с обезроговяването в близкото бъдеще, може само да гадаем. Защитниците на животните настояват тази операция да бъде забранена. Проведе се и първия референдум в Швейцария, за прекратяване обезроговяването. Гласовете не достигнаха за това, но се готви втори вот. Други искат тази манипулацията да се провежда едва ли не на операционна маса и извършва от специализирани хирурзи. Засега, животновъдните организации, призовават своите членове, да спазват всички изисквания при обезроговяването, за да бъде то безстресово и безболезнено.
Как може да стане това, еврофермерите научават от инструкциите, които получават от организациите в които членуват..
На каква възраст могат да се обезроговяват телетата?

Прочетете повече: ТУК


Почистване и дезинфекция – А и Б – то при отглеждането на телетата

Индивидуалното отглеждане на телета, в индивидуални къщички на открито или както сега е модерно да се казва – иглута, не нито от днес, нито от вчера. Още преди 30 години тази технология бе внедрена в много аграрни комплекси, дори имаше стопанства, в които се събираха новородените телета на целия комплекс.
Става дума за няколко стотин или хиляда телета. Разбира се, че иглутата не бяха така модерни както сега. Тогава бяха изработени от ламарина и още през първото лято имаше доста жертви, докато специалистите се сетиха да сложат върху ламаринения покрив няколко бали слама и въпроса с високите температури беше решен.

Прочетете повече: ТУК


“Криста” ЕООД: Стратегии на хранене през дълъг сухостоен период

Храненето на кравите с ReaShure® по време на късна бременност и ранна лактация води до повишено производство на мляко през целия период на лактация, намалява метаболитните нарушения и чрез вътреутробното програмиране подобрява здравето и бъдещата продуктивност на телетата. При затлъстели крави, добавката на NiaShure® към дажбата преди отелване подпомага контрола върху мобилизацията на свободни мастни киселини (NEFA) и намалява риска от усложнения, свързани с кетозата.

Прочетете повече: ТУК


Алфа комерс” ООД: Значение на протеина в дажбата на животните

Терминът „суров протеин“ е обширно понятие, на което не трябва да се гледа като цифра, а като състав, тъй като съдържанието на СП в един фураж, само отразява общото азотно съдържание. Както сега, така и в миналото, протеиновият баланс при подрастващи и лактиращи животни е предизвикателство. Това означава, че в дажбата на едно животно, фуражите трябва да са балансирани така, че да задоволяват микроорганизмите в търбуха, а аминокиселините и метаболитният протеин, да служат за продуктивността (мляко, растеж, бременност).

Прочетете повече: ТУК


Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

1 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

2 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

3 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

4 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

5 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

6 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата


“HL-TopMix” OОД: Д-р Иван Миланов – Лекция: Храненето на подрастващи телета (ВИДЕО)

„Не трябва да се гледа на младите животни като на паразити във фермата, а като бъдеща инвестиция, която ще работи след време за вас.“

Какво е нужно, за да отгледаме една качествена юница?

„За да има едно животно висока продуктивност, генетиката играе роля не повече от 20-25%. Останалите 75-80 % се дължат на съвкупността от всички външни условия, заобикалящи животните: подходящи сгради и условия в тях и правилно хранене в отделните фази на развитие. Всеки един от тези фактори вървят заедно, за да могат животните да реализират своя генетичен потенциал.“

Прочетете повече: ТУК


„Да си животновъд не е просто професия, това е диагноза!“ – Георги Добринов

Господин Добринов е животновъд с богат опит и много интересна история. Освен собственик на говедовъдно стопанство, той развъжда коне от порода Дунавски кон.
Как се разви животновъдството в годините на прехода, какви са проблемите на градската ферма и какви са уроците от дългогодишния опит, той ни разказа на чаша кафе в една за него работна съботна сутрин.

Прочетете повече: ТУК


„Вагиналните спирали са своеобразен спасителен пояс за животните и са особено рентабилни там, където излишни разходи са невъзможни“ – д-р Красимир Колев

Нашият гост е д-р Красимир Колев. Той е ветеринарен специалист с дългогодишен опит, който от над десетилетие успешно представлява фармацевтичната компания “Сева Анимал Хелт”. Преминал е редица международни квалификационни курсове за хормоналните терапии и други болести по преживните животни в страни с развито животновъдство като Франция, Испания, Италия, Германия и Румъния.

Днес той ще ни разкаже за един универсален и често използван метод за синхронизация на еструса.

Прочетете повече: ТУК


Докога ще си играем на учители и ученици

В момента в нашето земеделие се говорят само за две неща. Колко пари ще се дават, кога ще бъдат отпуснати, от кой са гласувани.
Второто нещо, за което се говори, е как фермерите крадат пари, как има животни – номера, пасища фантоми и още куп пикантни подробности.
Нито дума, нито стон, какво сме направили да увеличим продуктивността на животните и от там да получим повече пари. Ясно, приходите от схемите са по-сигурни и по-лесни.

Всичко това е споходено от проверки на всякакво ниво. Дали са нужни или не – никой не знае. Проверяващите се настървяват, като ловни кучета да захапят нещо още във въздуха. Отиват във фермите и някои от тях са по-взискателни от винаги намръщената учителка по български от средния курс.

Прочетете повече: ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук