5 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

0

Навлизаме в най-горещата битка водена някога за водата в сиренето. За тези които са пропуснали предоставяме  първите четири части.

1 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

2 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

3 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

4 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

Сега ви предлагаме да прочетете и част пета относно борбата за водата пред Комисията по земеделие към НС.


ПРЕДС. МАРИЯ БЕЛОВА:

Аз само после ще помоля, преди да дам думата, докторите да вземат отношение, защото общо взето господин Михайлов постави повечето въпроси, които аз бях си формирала първо като слушател, потребител и народен представител. Кое е сирене?
Доктор Димитров, всички се обединяваме върху това, че трябва да произвеждаме качествен продукт. Нашите потребители трябва да купуват качествен продукт. Всички сме единни в това отношение, обаче основният проблем е кое е продуктът? Аз се обърках тотално. Кое е сирене? И колко науката казва, че това е сирене? И ако не е сирене – какво е? Дали с 40%… После ще Ви помоля да ми отговорите на тези въпроси.
Заповядайте.
БОГОМИЛ НИКОЛОВ (Национална асоциация „Активни потребители“: Благодаря, госпожо Председател.
До голяма степен очевидно ние сме провокирали целия този дебат в бранша, въпреки че и за съжаление дебатът върви вече над 10 години.
Няма да повтарям всички факти, но ще припомня, че първото ни такова изследване от 2005 г. не установи изобщо нито един продукт на пазара с по-високо водно съдържание. Не знам какво се промени в тези години, но дълги години ние дебатирахме по темата с палмовите мазнини или казано по друг начин заместителите, които в крайна сметка водят до това понятие „имитиращ продукт“. Много дълго време, ще припомня, се променяха наредбите, затягаха се постепенно правилата. В крайна сметка, ограничиха се до голяма степен тези продукти поне в супермаркетите вече. Не забелязвам браншът да е изчезнал или по някакъв начин да е пострадал.
Същото ще се случи и сега, ако предложението на Министерството стане факт. Защо? Защото истината не е въпрос на гледна точка и не е въпрос на съчетание или баланс на интереси. Истината е обективна и тя е една. Математиката я описва най-просто. Ако вземете 7 л мляко по да кажем 60 стотинки и добавите труд, всички други разходи – ток, транспорт, търговска отстъпка и така нататък, не може да получите 5 лв. продажна цена. Това, мисля че всеки шестокласник може да го сметне.
Ние не можем да приемем, че някой на пазара може да злоупотребява с неуменията на най-слабите социални групи да схванат този простичък факт, защото жалкото в цялата ситуация е, че всъщност тези практики се възползват от най-уязвимите хора, тези които по някакъв начин не могат да решат това уравнение за шестокласници и се заблуждават, че купуват продукт, а всъщност купуват скъпа вода. Ние смятаме, че това е истината и тя не подлежи на преговори, ние трябва да не допускаме такъв феномен на пазара, защото най-евтиното сирене, което ние купихме в нашата акция беше 4,40 лв. Вие сте професионалисти, кажете ми как се получава тази цена? Аз не мога да си го обясня?!
Ако аз бях на Ваше място, щях да се възползвам от възможността да дискутирам проблемите на бранша, а не да воювам в името на настоящата ситуация, защото тя е неприемлива и, аз лично се срамувам от това, до което сме стигнали. Жал ми е, че чух факти, които са наистина неприятни за това как се загубват пазари в другите държави и така нататък, защото в крайна сметка се губи имиджът. Предлагам Ви – мислете как без да правим математически невъзможни уравнения и да постигаме възможната цена за уязвимите групи да направим, така че да не се допуска компромис с качеството на продуктите и в същото време тези уязвими групи да могат да имат достъп до такива продукти.
Ще споделя съвсем проста идея, не е моя работа в крайна сметка Вие сте народни представители, Вие сте производители дайте идеи, но един простичък ваучер за пенсионери би могъл да помогне. Ако сега желаното сирене е 5 лв., а възможното е 9 лв. или 10 лв., ако човекът получи един ваучер за 1 кг сирене или за 2 кг сирене на месец, с който да може да отиде и да си допълни към цената, тогава той ще може да си позволи това сирене и няма да бъде мамен с цена, със скъпа вода или всякакви други възможни технологии. (Реплики.)
Варианти има много, аз само подсказвам идея за мислене и Ви призовавам: мислете позитивно в тази посока, а не към този рубеж да го нарека, който сме застанали сега. Мисля, че всеки човек с разум в главата не може да го приеме. Благодаря Ви.
ПРЕДС. МАРИЯ БЕЛОВА: Господин Георгиев.
РУМЕН ГЕОРГИЕВ: Благодаря.
Аз ще направя една реплика на господина.
Вижте, тези хора няма какво да мислят тук е въпрос на държавна политика. От тях какво зависи, ако държавата, както в една Румъния, Гърция защо там може? Защото държавата застава зад този бранш. А това с ваучерите, което дадохте – да даваме по 2 лв., стига вече с тази „социална политика“ да даваме по 2 – 3 лв., за да купуват истинско сирене. Напротив, държавата трябва отново да възроди бранша, да ги субсидира, както субсидират в Европейския съюз, а не да мислим да им дадем на пенсионерите по 2 лв. Напротив, ако пенсията стане не 300 лв., а 1000 лв., ако държавата подпомага, както гърци, румънци – давам пресния близък пример, тогава няма въобще да стигаме до разговор на тази маса. Благодаря. (Ръкопляскания от млекопреработвателите.)
ПРЕДС. МАРИЯ БЕЛОВА: Благодаря Ви, господин Георгиев.
Да се върнем към дебата. Темата на разговора е: Подзаконов нормативен акт за критериите за производство, качество на продукт, не е политическа сбирка, на която да си правим предизборната кампания. Благодаря Ви.
Заповядайте.
ИВАН КОВАЧЕВ („ЛАКТОКОМ“ ЕООД): Цялата тази работа е да елиминират по евтините сирена от пазара. Ако ги елиминираме, ние трябва да почнем да правим и ние сирене по 14 лв. На кого ще го продаваме? Колко мляко ще изкупим? Помагаме ли на фермерите, или ще спрем да им изкупуваме?
Ще Ви кажа сега една елементарна сметка. Сирене по ТД със 70% водно и 6,50 лв. цена, водата в това сирене е 4,55 лв. Сирене от 14,00 лв. с 54% водно, водата става 7,56 лв. И не е въпрос за качество, защото едното е сирене и другото е сирене, въпросът е да ни разкарат от пазара.
Сиренето по БДС и другото сирене се различават само по хранителна стойност, затова на етикета има хранителна стойност. Съгласен съм, че може да се допише и водно съдържание, но да изхвърлим този продукт, мисля че е нелепо.
Ще Ви кажа нещичко, на което аз съм свидетел. Тук, в София може да си купувате и по 20 лв. сирене. Аз на пазара в Силистра имам магазин, в който видях жена от село в една носна кърпичка в края си е вързала стотинките, и вади 50 стотинки и казва: момиче отрежи ми за 50 стотинки сирене. Какво правим тогава? От 15 лв. кога ще си купи тя сирене? Взела си е от кооперацията брашно, взела си е олио да си направи баница, да се наяде жената с нейната пенсия от 250 лв. И пак Ви казвам: сиренето – и едното, и другото, се различава само по хранителна стойност – по-ниска хранителна стойност, по-ниска цена. От тук нататък и всичко, което се изговори излиза, че няма Агенция по храните и тя не контролира нищо. Не е вярно – Агенцията си върши работата, както трябва! Това е.
ПРЕДС. МАРИЯ БЕЛОВА: Благодаря Ви.
Доктор Димитров, ще ни разясните ли на народните представители има ли разлика между сирене с над 40 и без мляко или опасенията на тези млекопреработватели са, че не знам кой как чисти пазара, доколкото знам това не става с наредби? Но, моля Ви чисто научно обяснете ни каква е разликата между единия и другия продукт.
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ (Министерство на земеделието и храните): Благодаря за възможността и за дадената дума.
Това, което аз мога да добавя към вече състоялата се дискусия е следното: тук едва ли не започваме да говорим за това едното дали е сирене, другото не е ли сирене, или така нататък. Аз смятам, че когато в един световен стандарт, какъвто е Кодекс алиментариус, който забележете, се отнася за целия свят, за ниско развити държави, за средно развити държави, за високо развити държави, за да се нарича един продукт „саламурено сирене“, в световен мащаб са установени като минимални стойности тези, които са дискутираните тук и които са предложени в Наредбата и ако ние считаме, че това е непостижимо за нас – правя само една скоба за една страна, която е една от най-стойностните реклами е, че една от родината на този вид продукти, ако ние считаме, че тези изисквания, които са направени да са изгодни да са постижими за всички държави в света, ние твърдим, че за нас са непостижими, аз наистина също не мога да кажа тогава кое сирене.
За международните разбирания саламуреното сирене е това, което има минимално сухо вещество 40% и масленост на сухото вещество 40%. Това не е нещо, което сме го измислили ние, защото в българския държавен стандарт, както многократно беше казано, стойностите са по-високи и са наистина в един по-горен сегмент като изискванията. Но това, което е прието за целия свят е записано в този стандарт. Този стандарт е приет във всички страни, които са членове на тези организации Кодекс алиментариус. Съжалявам, но нищо ново не мога да кажа по темата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук