3 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

0

Продължаваме да Ви запознаваме с изказванията по време на изслушването от КЗ в НС на млекопреработвателите. Воденият дебат е изключително важен за цялото ни общество-става дума за нашето българско сирене.

1 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

2 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

ИВАЙЛО КАМАДЖИЕВ („КАМАДЖИЕВ МИЛК“ ЕООД): Уважаема госпожо Председател, уважаеми дами и господа народни представители! Може би аз съм, така да се каже, преработвателят с най-голям стаж от тук – от 1992 г., септември месец, първото мляко. Малко по-късно станахте член на асоциацията, аз бях там (обръща се към господин Димитър Зоров.)
Многоуважаемият от мен господин Зоров, може би си е сбъркал професията, и може би трябва да Ви стане колега, защото много добре демагогства в случая, защото като председател на тази асоциация той има не малка вина за състоянието на нашия бранш. А сега, видите ли изведнъж той се оказва спасителят! Ние не сме тук, защото искахме да се разходим до София и да си оставим бизнеса. Тук сме, защото имаме проблем и искаме да бъдем чути от Вас. Не изслушани, а чути! Защото винаги истината има две страни – една монета има две страни. Тук става въпрос за кардинални проблеми в бранша, които след наслагването си, ни доведоха до тук.
Хайде да говорим така: една стока се предлага на пазара, ако тя няма ниша, няма да бъде купувана. Къде останаха законите за конкуренцията, господин Зоров, за които Вие говорите? Ами как да накараме хората да купуват сирене от 18 лв., от 14 лв., от 15 лв. след като те нямат тези пари? Те затова купуваха преди сирене с палмова мазнина, защото то беше евтино. Сега са се насочили към сирене. Да, това е сирене с по-високо водно съдържание. Да, има някаква проба, която е била изследвана – 78, но това е може би една или пет да са. И ако има нещо „поставено“, защо трябва всички под този знаменател да попадат? Говорим за задържащи, така наречените според Вас вещества. Защото, извинявайте, няма как ние с някакви изкуствени методи да регулираме един пазар, защото пазарът е една отворена система. В момента, в който ние решим, че това няма да бъде сирене, няма да бъде произведено и от Гърция, пък и от Германия, пък и от другаде, ще дойдат продукти на същата тази цена – между шест и осем лева, които ще залеят пазара с такова сирене. И там Кодекс алиментариус най-вероятно няма да действа.
Или ние пак бързаме да изпреварим европейското законодателство. Когато тези регламенти, по които ние работим и се съобразихме, нашето законодателство беше хармонизирано с тях, нима не се знаеше, че това е Кодекс алиментариус? Сега услужливо го извадихме отнякъде и трябва задължително над 80% от предприятията да съкратят по 20 човека, защото трябва да произвеждат сирене по втори държавен стандарт, защото това за мен е втори стандарт – с над 40% масленост и 60% водно съдържание.
Ние си имаме Български държавен стандарт, където предстои да бъде наречено „Бяло саламурено сирене“, защото все още разбрах, че се работи по въпроса. А това е сирене, това е „Бяло саламурено сирене“, не е „Българско саламурено сирене“.
Аз мисля, че няма как по изкуствен път ние да регулираме производството и пазара на сирене в България. Ако една стока има своето търсене, тя трябва да бъде предлагана и потребителят е този, който ще каже дали ще я купи или не. А не да му се внушава от разни НПО-та кое сирене да купуват. Няма да купувате това – то е отровно. Е как? Да, кой е умрял от високото водно съдържание? Или пък, как ще докажете, че точно там се развиват тези патогенни микроорганизми, които ще убият човека? (Реплика.)
Да, ама по същата логика, онзи ден журналистката помисли, че слагаме вода изкуствено в това сирене и се налага да обясняваме. Разберете, колкото повече бъркаме тази тема, рискуваме да съсипем един бранш. Той е на път да бъде съсипан и трябва да Ви кажа, че тук тези хора, които сме, пак казвам: готови сме да тръгнем по медиите, ако трябва да си използваме всички законни мерки, но искаме да бъдем чути! Защото ние не сме престъпници. Ние произвеждаме сирене според действащи в момента български нормативни документи. Това са технологичните документации и ние не можем да бъдем наричани с епитети, които не заслужаваме. Благодаря Ви.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук