Агнетата са в Испания

0

Нашата статия

Овцевъдство: АНАЛИЗ – Къде са млякото и агнетата

предизвика голям интерес сред овцевъдите, за което говорят и коментарите. В болшинството са критика към авторите, но всички знаят, че както монетата, така и истината имат две страни.
Всъщност репликите си бяха точно по нашенски, с характерните мегдански обиди, без нищо конструктивно и намиране изход от сегашната ситуация – за едни много добра, за други плачевна. В крайна сметка не можахме да намерим къде са агнетата и млякото.
Затова пък ги намерихме в Испания.

Групата Овирагон, овцевъдите отглеждащи овце от породата Арагон, и Сева Анимал за единадесет път отпразнуваха и раздадоха наградите на фермата.

Наградата за продуктивност, измерена в броя на продадените агнета от овца, през последните три години, отиде при фамилия Giménez Arnal. Фамилията отглежда  стадо от 820 овце от породата Арагон. Стадото е интегрирано в програмата за генетично подобрение по отношение плодовитостта. От изкуствено осеменяване са родени  1008 агнета, а плодовитостта общо за стадото е 1,74 агнета при раждане. През последните три години са били продадени по 2.05 агнета от всяка овца на стадото.

Раздадени бяха и награди по други показатели на програмата.

  • В резултат на сезонна синхронизация, по време на кампанията за 2019 г., 78% от овцете се оагнят, със средна плодовитост от 1,72 агнета при раждане..
    От 325 обработени майки овце-майки са заплодени 254 овце-майки и получени  437 агнета.
  • В резултат на сезонно коригирани лечения с меланинови импланти, по време на кампанията за 2019 г. 89% от овцете се оагнят, със средна плодовитост от 1,58 агнета..
    От 413 обработени овце-майки са заплодени 368 и получени  581 агнета.
  • По- синхронизация на разгонването и изкуствено осеменяване има  заплодяемост при изкуствено осеменяване през последните три години от 79%.
    От 226 обработени овце, заплодени  са 179 телета и родени 366 агнета (плодовитост от 2,05 агнета).

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук