2 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

0

Какво се коментира в КЗ при НС.
След първа част идва и втора част на коментарите в комисията.

1 част / Изслушване на млекопреработвателите – борбата за водата

На Вашето внимание предоставяме пледоарията на г-н Зоров, която си е направо висш пилотаж.


ДИМИТЪР ЗОРОВ – (Асоциация на млекопроизводителите в България):

Госпожо Председател!

Поводът за днешното изслушване го чухме. Искам да кажа, че в тази наредба – Асоциацията на млекопреработвателите няма никакъв принос, тук са представителите на Министерството на земеделието, към нейното обнародване в сайта за обществени обсъждания.

Аз чух доводите на колегите. В края на краищата всеки може да събере различни части на пъзела и да прави еквилибристика. Да, има икономически последствия, но в края на краищата трябва да има и някаква равна конкурентоспособност между участниците в този бранш. А тя не може да става с ветрило от 54 до 80% сухо съдържание, това ще рече 60% на база сухото вещество разлики.
Още повече, тук като се даде пример с масленост под –в конкретния случай ние говорим за саламурени сирена, а не говорим общо за сирена, защото в митническата тарифа, която цитират, става въпрос в изписването на сирена – сирене по европейската и кашкавала, вътре влиза. Сирена са и топените сирена и така нататък. Тук въобще няма нищо съразмерно и граничещо с истината със саламурените сирена. Но потребителят, надявам се и Вие, помните какво се наричаше саламурено сирене допреди доста години. Имаше национален стандарт – има го и в момента.

Да, той не е задължителен, но в края на краищата смятаме, че допускът, който е оставен – дали е според Кодекс алиментариус –международният стандарт, защото и аз го разбрах от доктор Димитров преди няколко дни, дали е фактически приложимо, защото не може саламурено сирене да има период на зреене, за който ние си представяме 45 дни, или колкото и да е, да е преминал периода на зреене, с 80% водно съдържание. Има специалисти, обърнете се към тях. Надяваме се, че Министерството на земеделието се е обръщало. (Реплика.)

Следващото нещо: когато говорим за водно съдържание, защото това е Ахилесовата пета, ние трябва да отчитаме какво задържа тази вода при 80% сухо вещество. Или ще обърнем науката на обратно и тези всичките научни работници трябва да си изхвърлят дипломите?! Защото онзи ден професор Балтаджиева, вече академик, ми се обади и каза: Вие искате да съсипете този бранш. Защо? С водното съдържание. Как задържате тази вода – след изследванията на Активния потребители – 72 – 75. Няма млечен протеин, който да може да може да ги задържи, каза. И то е така.

Значи, задържат се с други нерегламентирани, недопустими, разни ензими и така нататък, които контролните органи не могат да ги хванат.
Защо?
Защото не е толкова просто окачествяването по техни думи – трябва да знаят какво търсят, а явно технологиите на имитацията са напреднали.

В края на краищата потребителят като отива да си купи нещо и иска сирене, си представя саламурено сирене. Надявам се, че всички в залата мислим в този аспект. Не си представям нещо друго. И като иска да си купи саламурено сирене, то трябва да има някакви критерии. По Алиментариус има, но и 12% или 13 смятате ли, че е малък диференс за това нещо? Малка разлика. Защото от 54, какъвто е стандартът за саламуреното сирене… Всички упрекват, че България не си е защитила сиренето като географско наименование. Ние сме в процес на защита и едно от нещата там са именно тези показатели. Ние какво ще кажем: това се казва саламурено сирене, другото ще му казваме сирене? Да го измислят. Но трябва да има някакви граници, да. Сигурно колегите ще са ощетени, но те са ощетени и другите колеги, които произвеждат сирена с нормално водно съдържание, преминали зрелостен процес и имащи хранителна стойност. Защото тази демагогия с цената може сигурно за някои ниско образовани да се развива. Като е по-ниска цената обаче, тя е на база сухо вещество. Ти му продаваш вода за 6 лв. Това по никакъв начин не подобрява платежоспособността, възможността на българина и така нататък. Просто ти му продаваш – хранителната стойност е в сухото съдържание.

Аз ще се радвам някои от докторите да вземе отношение – аз не съм доктор, но поне сме се допитвали. Хранителната стойност е в сухото съдържание на това, в протеина – ето и доктор Костов е тук и така нататък, да кажат. В края на краищата трябва да има някаква диференция. Ние си съсипахме, защото чух колегите, че как – външните пазари. Да, ние ги съсипахме именно поради продажба на такива… Онези хора очакват нещо да получат, не го получават и купуват от другите страни. Прост пример. На сайта на говедовъдния съюз е направен анализ. За последните 10 години Гърция си е увеличила 6 пъти експорта на саламурено сирене, тоест „Фета”. България на сирена има почти толкова понижение на експорта. Защо? Мисля, че отговорът е доста прост.

Едно становище на Мила Бошнакова, която е представител на Американската администрация в земеделския сектор. Пита какво пращаме за Щатите? Ние всички знаем. И в Щатите пазарът е такъв, ако искат – значи, наистина вече трябва да се сложи ред, ама и държавата не трябва да стои безучастно. Всичко, което тръгва за Щатите е от някое пристанище. Предимно става от Варна или от Солун. Ами за Щатите се изпращат по тарифен код овчи сирена – продукти, които нямат нищо общо с това. Голяма част! То е съразмерно и се вижда в цената. Ние наистина убихме пазара. И не само там. На много други места по света, където България…
В Германия гърци, големи търговци на сирена, казваха, че никога не са си и помислили, че могат да вземат пазара в Западна Германия на българското сирене. Ние сами сме им го подарили с продуктите, които караме. Без да казвам кой ги кара. И това е истината, както и да я обикаляме.

Ако искаме да остане някакъв продукт, трябва нещо да се направи. Ако искаме да сринем всичко, то се вижда с годините как е. Едно време беше срам сиренето да е пач. Ама то беше 58 – 59 водно съдържание. И там се усвояваха суроватъчните белтъци, тоест това, което трябва да е в изварата. Физичните закони, за съжаление, от Галилео Галилей са много прости и не могат да се влияят. В един литър мляко има толкова сухо вещество, толкова е усвояемо – за да остане сирене, умножаваш по това. Ако има нещо друго, значи търсим – не от там. Суроватъчните белтъци се атакуваше, че не им е мястото там, защото също не може да зрее и не може – това, което казваме, че това сирене е полезно, това дето Дрезденски институт, хиляди институти казват: българското бяло саламурено сирене е полезно, защото има такива здравни профилактични ефекти, но то е това сирене, което е произведено от мляко, има нормалното сухо съдържание, има нормалния зрелостен процес, тоест разграждането на лактозата, която пречи на много хора. А лактозата се разгражда след определен процес на зреене при нормални съотношения между протеините и казеините. Лекции няма да изнасям, аз не съм инженер в това отношение, но поне се интересуваме и трябва…

Аз всяка сутрин се оглеждам, надявам се и колегите се оглеждаме в огледалото и трябва да имаме доблест и да се харесваме. Нали? И това, което правим. Дядо ми почина, когато бях на седем години, няма никога да забравя една дума: запомни от мен, това, което правиш като мине време, да не се срамуваш от него. Това е. Ние трябва да се срамуваме.

Ако искате, направете го сто процента вода. Да е чиста работата. И в момента мога да Ви кажа: най-ощетените в този процес са производителите, които спазват някакво законодателство. А могат да се нароят 16 асоциации. По времето на Кабил се нарои втората асоциация, тогава беше заради критериите, че трябва да се спазват европейските правила относно суровото мляко. Сега можем да направим следващото – нито ще сме прецедент в историята, нито нищо. В края на краищата, Вие сте и законодатели, има изпълнителна власт – да реши: в тази политика, и особено в хранителната, има и активни потребители, тук ние едва ли не сме ръководители в тяхното писмо, писатели, но това, да Ви кажа, ние разбрахме от медиите за тази наредба. Подкрепяме обаче, че трябва да го има това нещо – 60% процента смятаме, че е достатъчно.

И колегата, понеже и той каза, че го подкрепят и да се каже после, че искат да бъдат означени на етикета, ако има друго нещо, защото тогава не възниква заблуда.
Тук не сме се събрали много прости хора. Знаем защо се използва това. Защото има едно наименование да го експлоатираме, за да извлечем определени финансови ресурси. Ами, ако това ще е лайтмотивът и бъдещето на тази страна, и бъдещето, и развитието на хранене, не говорим въобще за здравословно, защото тук не говорим за здравословно. Говорим за хранене. И ще ставаме за смях, защото – аз, колега, не мога да се оприлича с Вас и да ставам за смях, че продуктите, които произвеждам – и мен ме боли, че обвиняват целия бранш, ама то приносът не е наш. Защото няма граници. Ако наистина и това е в Кодекс алиментариус, ние какво повече искаме?
Не е вярно и за обезмаслените продукти. Нека да си извадите – в тази държава, мисля, че има и нормална комуникация с операторите, които продават. Най-продаваните продукти, тези, които най-много продават, са високомаслените продукти, да Ви кажа. За съжаление!

Обърна се демагогията, че нискомаслените… Четири–пет кисело мляко на всичките марки: „Верея“ и „Мерея“, и каквото искате, е най-продаваното, по-продавано от 2,9. Не и за сиренето, колеги, и за сиренето, същото е. Не може, има някакви нормални съотношения. А в тази наредба е написано: „нормално съотношение между казеина“ и така, което е буква „А“ от азбуката. Не е измислено от мен, не от Вас, а с традиции и години от много учени, и защитена. Поканете и учени. Защо не поканихте тези, които са работили върху това и тези, които разбират?

Онзи ден след участието по bTV, професор Славчев, за някои ако не знаят, беше фактически ръководител на катедра „Мляко“ във Ветеринарно медицинския институт. Доктор Костов знае. Обади ми се и каза: „Митко, Вие какво правите вече? Аз се учудвам, докъде го докарахте?“. „Ами викам: „Докторе, Вие сте подписвали тези технически документации“. Той вика: „Не, техническите документации тогава минаваха през органа – тогава се казваше НВМС – и ние не разрешавахме такива еквилибристики и глупости, опасни за здравето“, според него. Аз не съм специалист. А сега казва: „Се пише техническа документация. Сяда на коляното някой от Вас, пише, докторът заверява, защото с лайтмотива, че то не е опасно“, и колегите са писали в писмото, че няма някой доказано умрял от водно съдържание?! Е, ако това е критерия?! Някой да очакваме да умре от водно съдържание на сирене или на нещо друго?! Значи, жалко за нацията! Повече няма какво да кажа.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук