Овцевъдство: АНАЛИЗ – Къде са млякото и агнетата

време за прочит: 3 минути

През последните месеци чуваме само плача на овцевъдите, да не казваме воят им. Взеха да вият по-силно и от вълците. Все нещо не им се дава, все някъде ги стиска чепика, все нещо искат. В чест на истината хората, най-вече тези от НОКА, направиха доста неща за овцевъдите. Поне през тази година няма напрежение по отношение цената на агнешкото, цената на млякото, реализацията на продукцията. Вероятно всички са доволни, защото няма приказки напразно, нямаме пазари – ами то нямаме животни за тези пазари, мандражиите ни притискат, ама в момента млякото е вече 1.30 лв, агнешкото също е кът.

Интересното е, след такова ухажване от властта, от организацията дали е така, с какво са се отплатили на обществото овцевъдите. Данните, които ще цитираме са от нашата статистика и не подлежат на коментар.

Мляко и овце има, от които 900 000 броя са от млечно направление и ние питаме къде е млякото.

От началото на годината, до края на месец август в млекопреработвателните предприятия са влезли за преработка 32 855 т мляко от овце, кози и биволи. Колко е овчето никой не знае и ще научим едва в годишния доклад. Но дори да приемем, че това мляко е само овче, то си е направо капка в море от близо един милион овце. Сами може да сметнете по колко се пада на овца.
През август, което е и съвсем нормално, млякото намалява до 3613 т , което е с над 2000 т по-малко от предхождащия месец юли. Тук слагаме едно пояснение, тази година няма данни за внос на овче мляко, докато миналата година, колкото и да е чудно за някой, имаме внос от 500 кг овче мляко – 😆 . Кампанията по доенето на овцете е вече на приключване, така че едва ли ще има сериозни постъпления. Единственото радостно нещо е, че в сравнение с миналата година за същия период имаме с 3000 т в повече надоено мляко, но дали е овче, козе или биволско не можем да кажем.

Нормално е да се зададе въпросът – къде е млякото.
Тази година няма кой знае какви оплаквания по отношение на цената, което означава една нормална кампания.
Къде е млякото. Варианти няколко.
Просто хората не са доили овцете, защото това е най-трудоемката операция в овцевъдството. Все пак тези, които участват в селекцията трябва да докажат поне 35 кг мляко от овца. Втората причина е млякото да е платено под масата, третата е овцевъда да го е преработил и продал под форма на сирене и кисело мляко. Четвъртата е човека да е регистриран по Наредба 26.

Така че пътят на овчето мляко не е толкова дълъг, въпросът е дали са платени данъци за продукцията. В края на годината, производството на мляко изведнъж ще нарасне, ще бъдат включени тонове консумирано мляко по фермите, тонове сирене за изхранване на семействата, имаме и тонове за изхранване на животните.

Интересно е къде са агнеата. И те се губят някъде по трасето.

Таблицата дадена от стистиката също не е коректна, защото в нея влизат освен овцете, козите, биволите и конете. От началото на годината до края на месец юли са заклани общо от тези четири вида животни 167 670 бр. Ясно е, че по-голямата бройка се пада на овцете и козите, но колко са никой не може да каже. Пика на клането е бил през Великденските празници, когато независимо от короновируса, през април са заклани официално 100 000 бр агнета.
През останалите месеци са клани по десетина хиляди. Средното живо тегло на агнетата, пак според статистиката е било под 20 кг, а кланичното около 10 кг.
Тук пак се задава риторичният въпрос – къде са агнетата.
Като правило, се оставят малък брой ремонтни животни. Вариантите са пак същите – или не са получени агнета.
Това е обаче е абсурдно, от над милион овце да получиш 200 000 агнета, вариант две – агнетата са продадени без документи и вариант три – консумирани от семейството на фермера.

Накрая пак трябва да отчетем, че мина една добра година за овцевъдите. Въпросите, които задаваме, наистина са неудобни, но точни. Имаме един наш приятел фермер, и когато почнем да спорим по подобни въпроси, той ни казва – абе вие в друг свят ли живеете. Интересно нали.

Заб. Нашите проучвания показват, че има и много ферми, където всичко се води коректно, дори едно агне не може да се отклони. Данните показват обаче, че на много места не е така.
Интересно е, ако някой знае къде са агнетата и млякото да ни каже.

16 КОМЕНТАРИ

  • кажи кое не е вярно, и пиши кое е вярното, аз веднага ще го публикувам

  • Михайлов Михаил ако се плащаше на произведена продукция а не на глава нямаше да има нужда от тези въпроси. Ама тогава виртуалните стада какво щяха да правят?

  • Михайлов Михаил публикувай цената на млякото преди 15години и сегашната цена и на агнетата също

  • Михайлов Михаил нищо не е мръднало а цените на фуражи и други раэходи скочиха 300процрнта

 1. Никои не води счетоводство никои не ги търси за осигуровки са за супсидииите са първи никаква хигиена на 90процента са взе ли по един бездомен и чакат да им ги пасе никаква стратегия сами ще се затрият

 2. Михайлов Михаил
  Ама много просто
  И ограничено и
  Тъпо човече си..
  Пий си лекарствата
  И не пиши глупости
  Че доста майни ще изядеш..
  Самодоволно
  И просто у неуко същество си..

 3. Ей бастун. Тоя водевил е за несъществуващия вестник Стършел. Бахти трола.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук