В Испания тестват дроновете в планинските пасища за овце

0

Време за прочит: 3 минути

Центъра за изследване и технологии за земеделие и храните в Арагон (CITA) е тествала работата на дроновете при управление на стадата овце в различни видове пасища.

Тестването е проведено в традиционните условия на Пиренейските планини, където стадата обикновено се възползват от пасищата по долината през пролетта и есента и пасат през лятото в планински проходи.
Управлението на стадата в долината и високо в планината е съвсем различно. Пасищата в долината имат мека орография,  парцелирани са и повече или по-малко са близо до фермите, така че пашата се извършва на оградени парцели или се ръководи от овчаря. Планинските пасища, напротив, представляват големи площи и с много по-рязка орография. В тях стадата обикновено пасат свободно, с периодични и чести посещения от животновъдите.

Оборудването първоначално е тествано в долините.  Долините се намират до 950 метра надморска височина, с равна повърхност. В тях стадото реагира незабавно на дрона, управляван дистанционно от оператор, който знае стратегиите, необходими за насочване на животните. След определено време за полет е установено привикване на стадото към присъствието на дрона. Добавено е устройство за усилване на звука, имитиращо лаенето на куче, за да се постигне по-голяма интензивност на реакцията, която в момента е в процес на развитие.

През лятото тестването е проведено в тревисти планински пасища, на приблизителна площ от 700 хектара, с надморска височина между 1600 и 2400 метра, стадото е наброявало  250 овце. Контролът се извършвал от една точка, най-високата, с добра видимост на почти цялата територия и с максимално разстояние от 3 километра до пунктовете, които трябва да се контролират. От една страна, само за един час се проверява цялата площ, пасена от стадото, като е проверявано състоянието на водните точки, зоните за разпределение на сол и жиците и батериите на електропастирите, които ограничават периметъра на пашата. 
По време на този полет дронът преодоля над 2000 метра височина и съответните спускания, което, като се има предвид приблизителната скорост от 400 метра / час нагоре и 600 метра / час надолу, би означавало около 8 часа пеша. Устройството успяло да се доближи до инфраструктурите, за да се оцени състоянието му от екрана с достатъчна точност: течаща вода в поилките, блокове сол, останала в солените корита, непрекъснатост на електрическия проводник и т.н.

От друга страна, е възможно да се визуализира общото състояние на стадото овце и да се премести между различни зони на пасището, включващо изкачване над 600 метра и денивелация от 2 километра. Направлението  на животните се извършва без затруднения, като се подражава на подходите, които овчарско куче би направило зад стадото, за да го избута или блокира пътеката, когато посоката, по която се движи, не е желаната.  При тестването на пасищата, в централните часове на деня се наблюдава известно привикване към присъствието на дрона и намаляване на активността на стадото и чувствителността към устройството. Поради това е препоръчително да се планира дейността на дрона така, че тя да се извършва по време на най-голяма мобилност на стадото и за кратък период от време.

В заключение, дроновете се оказват много полезен инструмент за придвижване и насочване на добитъка, за преглед на общото състояние на животните и пасищата, както и за проверка на условията на оградите, солените корита и коритата за вода. Тези устройства могат да допринесат за значително намаляване на тежкия труд при тези условия. Без действително да се замени управленската работа на овчаря или тази на кучето, дроновете позволяват те да бъдат допълнени чрез намаляване на усилията и повишаване на ефективността на работата.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук