Не е пир по време на чума

0

време за прочит: 3 минути

Поздрави за свиневъдите, развъждащи местната Източнобалканска свиня. В един много тежък момент за сектор свиневъдство в Европа, още по-тежък момент за нашата Източнобалканска свиня – според Развъдната асоциация, са останали 6-7 стада, хората се събраха и ни припомниха за отличните вкусови качества на деликатесите от това месо. Но за го има на рафта и в къщите, трябва да се запази на първо място породата и съответно увеличи популацията. В противен случай ще си спомняме за бабека, луканката и другите продукти.
Ще ви запознаем с публикация на Селскостопанска академия по темата, за учените и работещите на терена, които са се заели с нелеката задача – запазване и увеличаване на популацията от Източнобалканска свиня.

Научен център по земеделие – Средец с участие в Изложение и дегустация на местни продукти

На 26.09.2020 г. Научен център по земеделие – Средец взе участие в Изложение и дегустация на местни продукти в гр.Средец, организирано от СНЦ „ МИГ СРЕДЕЦ“.

Представени бяха два продукта: Дядо „НЦЗ – Средец” и Филе „НЦЗ – Средец”, произведени от месото на Източнобалканската свиня. Източнобалканската свиня е единствената запазена досега в чисто състояние наша автохтонна порода свине, която се отглежда пасищно и това се дължи на редица нейни предимства – добра адаптивност към екстремните условия на района, здрава конституция, силно изразено стадно чувство, голямо дълголетие, добра устойчивост на болести, вкусно и качествено месо, подходящо за производство на деликатеси.

Деликатесите предизвикаха голям интерес и заслужено получиха одобрението на публиката. След като дегустираха дядото и филето, хората изразяваха своето задоволство от вкуса и качеството им. Адмирации получихме от кмета на общината инж.Иван Жабов, който беше специален гост на щанда.

Продуктите са ноу-хау и са резултат от научноизследователски проект ТН №4 към Селскостопанска академия на тема „Оценка потенциала на Източнобалканската свиня за производство на месо и месни продукти с високо качество и здравословна стойност”. Ръководители на работния колектив са доц. д-р Надежда Палова – Директор на НЦЗ – Средец и проф. д-р инж. Теодора Попова от ИЖН – Костинброд. Суровината за производството на деликатесите е получена от Източнобалкански прасета, отглеждани във фермата на НЦЗ – Средец по традиционна технология и подхранвани с биологични фуражи, собствено производство на НЦЗ. Стадото е нуклеус за породата и представлява национален генофонд.

Това е първото участие на тези деликатеси в кулинарно изложение, но успеха който постигнаха е признание за отличната работа на екипа.

Още веднъж доказахме, че месото от Източнобалканската свиня може да отговори на нарастващия интересът към продукти, произведени от животни, които се отглеждат природосъобразно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук