Писмо от млекопреработвателите

4

Съвсем скоро бе извършена проверка, относно водното съдържание на сиренето. Оказа се, че процентите са доста над допустимото и то в много голям процент от взетите проби. И още нещо, оказва се, че няма и стандарт за този процент. Един от аргументите в писмото е, че водното съдържание е по-голямо, за да бъде сиренето по-евтино и то именно сега, когато страната е в криза. Интересното е, че хората искат да продават продукт с по-лошо качество – така излиза според писмото, а не обръщат внимание на това, че износа ни от началото на годината е намалял с над 10%.

В появилите се съобщения в пресата /според писмото/, че такова сирене е отровно, никой не пое отговорност да каже истината – става дума за контролния орган – БАБХ. Науката също мълчи. Е, нали пък мълчанието е злато. За простия – велик  консуматор сиренето дали ще е с 45% водно съдържание или над 70% е все едно. Въпросът е защо 90% от мандрите се изправят като великия руски войн пред амбрузата, да пазят някаква влажност. Вероятно става въпрос за водни пари, които са много ценни. Миналата седмица дори парламентарната комисия по земеделие, бе занимавана с този процент вода. Нека отговорните органи да излязат пред обществото и да кажат истината. Ако има пропуски в законодателството да бъдат веднага оправени. Да се даде точен отговор – това сирене вредно ли е. Ей, млекопреработватели ще ни накарате да спрем да купуваме сирене и да ядем шопска салата с настърган кокосов орех.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

4 КОМЕНТАРИ

  1. МАИМУНИ ТОВА Е НАИ ДОБРОТО СИРЕНЕ НО СА ПРОТИВ ТИЯ С МЕНТЕТАТА В ГОЛЯМИТЕ ВЕРИГИ

  2. а такачката, на тези симпатяги заради кризата им се приискало да почнат да продават водата по 10 лева килото, ако им мине номера. Затова има стандарти, в които се пише какво е съдържанието на мазнини, белтъчини въглехидрати и сухо вещество, сол и вода. Иначе всеки да си прави какъвто си иска млечен продукт , но да не го кръщава “сирене” само защото маята е от сирене. Истинско бякло саламурено краве сирене се получава от 5-6 литра пълномаслено краве мляко – неразредено с вода. Всичко останало не е сирене, а е млечен продукт от фамилията на сирената, дали ще е свежо, пушено, топено, пресно, котидж, моцарела или салуми – вече е друга бира.

  3. След като е написано, че влажността превишава границите, значи има граници. От БДС лесно може са се определи каква е сопустимата влажност, след като процентът наасухото вещество и на мазнините е определен. Просто производителите търсят начин да увеличат нодното съдържание, както и при колбасите.

  4. Абе кво се занимавате с тези мадри купувайте домашно и проблема е решен

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук