Без преходна национална помощ

·       За няколко дни румънците, коренно промениха политиката в земеделието. Най-напред министър Орос говори за намаляване малките стопанства и създаването на по-големи стопански единици.

Скандал в Румъния – истината

Веднага последва негово изказване, че директните плащания водят до животни “субсидийки” и реализиране на вредни схеми. Веднага след това дойде изказването на комисаря по земеделие, който отрече директните плащания. Последва изказването на един голям румънски фермер, отглеждащ над 1000 крави, който е категоричен, че с 40-50 крави, човек става роб и е по-добре да затвори фермата. Веднага бе публикувано и интервю с един 19 годишен фермер, отглеждащ със семейството си 50 крави, който споделя, че фалита е неизбежен.
·        Липса на работна ръка, вече не можем да намерим гледачи на животни, дори с 1200 лева  на месец, храна и цигари.
  • Не сме подкрепени от румънската държава, особено в настоящата ситуация, след като Covid-19 ни удари, дойде и сушата,  а държавата нула.
  • Цената на млякото е жалка – 0,90 бани на литър./40 стотинки/
·       Не можем да получим достъп до европейски средства чрез гаранционния фонд APIA, а само чрез банков превод с недвижими имоти, а проекта е поне 1 000 000 евро, у нас земеделието все още се прави с трактора U650 защото не можем да си позволим ново оборудване
Европейската комисия не е съгласна с продължаването на плащането на румънските земеделски производители на преходните национални помощи, която е  в полза, както на зеленчукопроизводителите, така и на животновъдите, бе съобщено на 21 септември 2020 г. в Брюксел. Длъжностното лице на Европейската комисия уточни, че 2020 г. е последната година за предоставяне на тези помощи на земеделските производители. 
Още веднъж бих искал да изразя неблагоприятната гледна точка на Комисията относно установяването на преходна национална помощ, за да се избегне нелоялна конкуренция на вътрешния пазар. Бих искал да ви напомня, че тези преходни национални помощи бяха въведени през предходния преходен период, през 2013 г., и беше постигнато политическо споразумение за тяхното прекратяване през 2020 г. , каза европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войцеховски .
Преходната национална помощ е субсидия, изплатена на румънските фермери от държавния бюджет. Тази субсидия се отпуска в регресивна система, т.е. нейната стойност намалява всяка година с около 5%. Условията за допустимост не са толкова рестриктивни в сравнение с европейските субсидии.
Министърът на земеделието Адриан Орос всеки път твърдеше, че румънските фермери също ще се възползват от тази субсидия през новата финансова година 2021-2027. Европейската комисия обаче не е съгласна с продължаването на тези плащания, според европейския комисар по земеделието.
ПРЕХОДНА НАЦИОНАЛНА ПОМОЩ ЗА ЖИВОТ
Преходна национална помощ – говеда – сектор мляко – 17,7220 евро / тон
Преходна национална помощ –  говеда – сектор месо – 69 , 1109 евро / глава
Преходна национална помощ -овце / кози – 4,7157 евро / глава

1 КОМЕНТАР

  1. Пак се получава следният факт че едрите ферми ще унищожат малките и средните стопанства

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук