Автохтонните породи – напред, назад или по средата

време за прочит: 2,5 минути
Публикуваният от нас материал

Генетичното подобрение на местните породи и има ли почва у нас

за няколко дни бе прочетен от много наши читатели и съответно обогатен с много точни коментари. Това означава, че подобни материали са нужни на нашите овцевъди за да изпуснат напрежението веднъж и да се родят нови идеи, втори път.

През последните години се водят истински битки за автохтонните породи. Знаем, че максимума е 10 000 бр овце от една порода и от тук нагоре се тълкува, че породата не е застрашена от изчезване. След това се прокрадна идеята, че тавана за различните породи всяка държава си определя сама. Истината за овцевъдите е, че като са в схемите за селекционен контрол, изчезващи породи и екология се получава една добра, не, много добра сума за подпомагане. При всички случаи над 100 лева. Тук въпросът е тези хора опазват ли изчезващите породи в рамката на изискванията, ще можем ли за в бъдеще да разчитаме на тях при евентуално използване на някой признак.

Защо написахме този материал. В гръцката преса се появиха два материала в които се казваше, че 42 депутати застават за генетичното подобрение на местните породи и втория материал е свързан с един форум под патронажа на областния управител на провинция Македония в Гърция.
42-ма депутати от СИРИЗА в подкрепа на овцевъдството и козевъдството
По време на форума този областен управител награждава четири кози, които дават по 4 кг мляко дневно, докато останалите давали по 2-3 кг. Освен това човекът се ангажира лично да наблюдава генетичното израстване на местните кози в района.
От тези материали ни стана ясно, че комшиите вече работят по този въпрос и дори имат постигнати резултати – при породата Хиос и при тази на местна коза. При нас става обратното, намалихме млечността на Черноглавата плевенска овца.
Кои са приоритетите на автохтонните породи овце.
· На първо място е добрата субсидия, която носят за собственика
· Икономична овца, почти не консумира зърнени фуражи, добри майки
· Агнетата не са претенциозни, от раждането си свикват с условията на живот, които не винаги са от най-добрите.
· Води се селекция, като част от правилото да се получават субсидии. Необходимо ли е, да си кажат фермерите, науката, селекционерите.
· Произведената продукция – месо, не винаги е от най квалитетното
· Професор Димов препоръчва да се внедрят методи от висшата селекция, необходимо ли е.
Вместо заключение: имаме съвет по генетични ресурси, който може да вземе решение за бъдещето на автохтонните породи. По същия начин могат да се намесят и развъдните асоциации – те не са контролен орган, макар, че се занимават и с това. Първата и основна работа е селекционната работа.
Вероятно всичко това ще си остане в тази статия, но все пак се опитахме заедно да извадим дявола от бутилката. Ако питате нас и ние не разбрахме, какво искаме да кажем, но в името на автохтонните породи си заслужава да се разбъркат нажежените кестени.

Публикуваме изказванията на някои овцевъди по тази тема:
Gercho Gerchev Не може да става така , особено в планинските региони , където условията не предполагат увеличаване на живото тегло и мляко, както и плодовитостта
Митко Кънчев Gercho Gerchev Аз съм във планински регион и съм вкарал поне 5 породи като кръв във една…Марушка вакла овца вирее във планински район…Не участвам във нито една развъдна асоциация…И не е вярно твърдението че нищо не може да се пипа във планинския район…Точно там са измамите със автохонните породи….Да не косиш,да не стрижеш защото вълната пада от зор….Да гласуваш за ДПС…И да лапаш само субсидий…За сажаление това са фактите
Gercho Gerchev Митко Кънчев с маришката може да се кръстосва в планината, да се влее кръв
Митко Кънчев Gercho Gerchev Аз ще ви пратя на лично съобщение снимки…Да видите какво може да вирее на 1500м.н.в…Без никаква субсидия по селекция и развъдни фиктивни дейности
Митко КънчевЗа съжаление…Тази тема трябваше да залегне още във самия първи програмен период.И сега да имаме конкурентни резултати със собствени породи…А не да се бием в гърдите 13 години как сме били патриоти и сме пазели Българското….Ок.Но виждаме че Европейците ни усетиха и затегнаха кранчето…Сега какво правим при свършен факт
  1. Veso Hristov За какво подобрение ,така съпсипахте чернотлавага с вливане на кръв от сръбски цигай та сега на нищо не прилича .Подобряването става само с правилен подбор в съответното въдство,другото са експерименти който водят до заличаване на месни породи съхранени от години.
Георги Димов Породите с добри фуражни условия могат и е желателно да се подобряват, но е необходимо да са изпълнени четирите условия – идентификация, контрола на продуктивността, оценка и селекция на родителите на следващата генерация. Едно от тях да липсва и подобряването остава мираж – случайно съешаване и продуктивност зависеща само от условията на отглеждане. Който може да вложи тези усилия ще успее.
Donka Stoyanova Да редно е да се коментира селекцията и репродикцията при реални и виртуални овце. Прилики и разлики перспективи и развитие.
Asev Radev Behan Te dolu nerezbirat zakakvo stava navapros samo gledat sopsidiite drugo negi interesuvaNeniya font negi intersuv gospoda spiraite sopsidiite ili plśtaite namlyako v litri sopsidyata

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук