Трета порода Палас – производство на мляко

Време за прочит: 3 минути

Румънците, след двете породи Палас за многоплодие и месо ни изненадват с трета порода от тази група – Палас за мляко.

Още две нови породи в Румъния

В Института в Констанца има и линия Milk-Palas, която е създадена чрез кръстосване на породите Източнофризийска от Германия и Авасиi от Израел с мериносни породи, последвано от репродуктивна изолация и селекция в посока на увеличаване на производството на мляко. Линията е международно конкурентна.

Характеристиките на млечната линия Палас:

  • Общо производство на мляко – 180-220 литра / глава;
  • Продължителност на лактацията – над 180 дни;
  • Стоково производство на мляко – 120-140 литра / глава.

Линията може да се използва за производство на хибридни млечни овце или може да се използва за производство на мляко и месо. От тази линия кочове и спермата се доставят ежегодно във ферми в Добруджа и съседните окръзи: Браила, Калараши, Яломица, за да се подобри производството на мляко в местните породи.

Линията за висока плодовитост – създадена е чрез сложни кръстоски, използващи породите Романов, Източнофризийска, Финландски ландрас и Меринос де Палас. Линията е репродуктивно изолирана в продължение на повече от 6 поколения, уникална е в Румъния и отговаря на условията, за да бъде одобрена като ново творение на института.

Характеристики на линията:

  • Плодовитост – 160-180%;
  • Агнета, отбити на 100 овце – 140-160 глави;
  • Дълъг размножителен сезон;
  • Общо производство на мляко – 160-180 литра.

Може да се използва за производство на агнета за месо чрез кръстосване с местни породи овце.

Директорът на Института за научни изследвания и развитие на овцевъдството Palas казва, че е направил прекурсорите за други специализирани овце за месо и мляко, но с други варианти за кръстосване. „Тук говорим за кръстосване със Суфолк, Тексел или Лакон. Въпреки че финансовите ресурси не са достатъчни, не можем да изоставим изследването, защото това липсва на Румъния и ние искаме да й помогнем: да навлезем на пазара на ЕС със специализирани породи “, заключава специалистът.

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук