Цена на агнешкото – ЕС

0

Време за прочит: 1,5 минута

Годината се оказа добра за овцевъдите. Търсят се агнета и цените се вдигат всяка седмица. Държавата с най-много овце в ЕС – Испания всяка седмица отчита ръст на цената на агнешкото.
Според официалните статистически данни на Министерството на земеделието, рибарството и храните (MAPA), през последната седмица има ръст на цените /и то значителен/ при  леките агнета, това са агнетата до 13 килограма. При тежките агнета, които са над това референтно тегло, цените са сходни на европейските цени за тази категория агнета.

Леките агнета имат средна цена от 626,80 евро за 100 килограма трупно в Испания, според последните актуализирани данни в средата на септември. Тази оферта е стабилна от няколко месеца. Освен това, тази цена е значително по-висока от цената преди една година – 547,53 евро за сто килограма, така че има процентно увеличение от 14,5%.

Водещи за тази категория агнета е  Италия (638,00 евро) и Португалия (672,50 евро).  Средната цена за Европейския съюз, за леките агнета е 589,89 евро.

Средната цена на тежките агнета в Испания е 597,72 евро за сто килограма труп. Наблюдава се и силен ръст в сравнение с предходната година, в този случай от 16,8%, когато средната цена е била 511,56 евро за сто килограма.

При тази категория –  тежки агнета,  има голямо различие в цените, които съществуват между различните страни от ЕС.  Цената във Франция достига 698,00 евро за сто килограма труп, докато в Румъния тя е едва 246,02 евро. От своя страна средната стойност за ЕС е 591,94 евро за сто килограма, което е много подобно на цената в Испания.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук