Капризните гърци – доволни от цените

0

време за прочит: 3 минути

Много гръцки фермери  говорят за това, че  продукцията от производството на месо е намаляла с близо  60% в сравнение с миналата година, поради силното търсене на мляко. Дори в момента много трудно се намират животни за клане.

Цените на агнешкото месо достигат 6,5 евро за килограм, докато при майките е 3,5 евро за килограм с тенденции да върви нагоре. Това се дължи най-вече на факта, че има търсене на пазара и малко предлагане на животни, което вероятно се дължи на намаления внос и като цяло на ограниченията за движение поради коронавирус.

Както казват други опитни животновъди от Западна Гърция, тази година има специален феномен, поради силното търсене на овче и козе мляко и последващото увеличение на цената му. Затова  и животновъдите заделят голям брой ремонтни животни, които друг път са отивали за месо. С тези женски животни, те ще направят смяна на поколенията в стадото и ще създадат ново стадо от млади животни.

 Някои анализатори смятат, че това е една от причините цените на агнешкото месо за производителя, да са все още високи, като се гарантира задоволителен доход за фермерите, които желаят да продължат положителната серия от  добри цени и търсене и през следващите месеци. По този начин в райони на Западна Гърция, които доставят месо на големи пазари, включително Атина и Патра, се правят сделки с животновъди за агнешко на цени от 6,5 – 7 евро за килограм, може би дори и повече.

Сега в региона на Тесалия, както ни обясни президентът на Федерацията на животновъдите и асоциациите на животновъдите в Тесалия, цените на производители за агнешко месо са добри и са около 6 евро на килограм, докато за майките е 3.20 – 3.30 евро за килограм. Говорим за кг месо. Както в други райони, така и в тази област агнетата са в недостиг до  средата на октомври.

В Ксанти, агнетата са в дефицит и цените са на 6,5 – 7 евро за килограм. Според него голяма роля за възстановяването на пазара играе намаляването на вноса и фактът, че през предходните години няколко единици бяха извън играта.

Бикас Александрос

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук