Още две нови породи в Румъния

Румънските селекционери в продължение на 30 години са работили да създадат две нови породи. Едната за производство на месо другата за мляко. И при двете породи са използвани овце от също новата за него време порода Мерино одобрена през 1960 г.

Одобрена през 2012 г., след почти 30 години изследвания, породата Палас – линията за производство на месо бързо намери своето място сред предпочитанията на овчарите. За да се създаде  тази порода, майчината линия от Мерино де Палас е покрита с бащината линия от известната Ил дьо Франс.

Породата за месо Палас овце е генетично 55,47% подобна на породата Ил дьо Франс и 39,83% на породата Мерино де Палас. Линията е международно конкурентна и може да бъде одобрена като ново творение на института.

Агнетата Palas достигат тегло 38-48 кг на възраст 150 дни и имат рандеман при клане 50%. Линията може да се използва за производство на кочове, необходими в програмите за хибридизация, чиято основна цел е да се получат угоени агнета, конкурентни на пазара на Европейския съюз.

От тази линия животновъдите и спермата се доставят ежегодно на животновъди, заинтересовани от увеличаване на производството на овче месо. Вълната е фина – между 22 и 24 микрона, агнетата постигат дневен прираст от около 350-400 грама, но също и с крайности от 550 грама и това зависи много от технологията на растеж и угояване – т.е. – хранене.

Перфектно се адаптира към пасищата в равнината

В допълнение, в сравнение с другите породи румънската порода за месо има много важно качество: фактът, че се адаптира много добре към условията на отглеждане, особено в равнинната зона. Също така има и  много добри резултати както в планинския, така и в подпланинския район.

Всъщност овцете Palas могат да се отглеждат без проблеми в абсолютно всички области, от равнините до планините, на височина 2000 метра. Те нямат проблеми с дишането или белите дробове, донякъде чувствителна точка за овцете като цяло. Въпреки това, тъй като са животни от тежки породи, те са по-лоши по отношение на подвижността, което означава, че не можете да преминете към превъзходство или да пътувате със стадо овце от месната порода в същия ритъм.

Какво казва един от създателите на породата:
– ”Наистина искам да ви кажа, че на панаира на Индагра в бокса имаше кочове и овце от породата месо Палас, а до тях породата Ил дьо Франс. Абсолютно всички в един глас казаха, че нашата раса е надминала „произхода си“. Нашето постижение е възможно най-високо.
Специфичната консумация на фураж не е прекомерно висока в сравнение с историческите породи, само че като хранително поведение тези месни породи консумират непрекъснато цялата хранителна дажба, която им давате, докато другите породи консумират по-умерено, с почивки.  Вярвам, че породата, създадена в нашия институт, има всички предимства за производството на месо ” – допълва селекционера.

Вкусът на месото е близък до този на говеждото

„По вкус и консистенция е много близко до говеждото, но всичко зависи от естеството на фуража. Изглежда, че съдържанието на минерални вещества в тревата от пасищата в равнината е различно от това в планинския район. Особено в Добруджа пасището е различно и това влияе върху вкуса на месото

В момента в Института в Констанца има 400 глави зрели овце, 100 глави млади и през тази година и 100 кочове.

 – „Продаваме разплодни кочове Палас за овцевъди, които искат да насочат стадата си към производство на месо. Цената е 2000 леи, което всъщност е цена по себестойност. Толкова ни струва производството на такива кочове. Така че, не е задължително да печелим, но искаме да насърчим растежа на месните породи и в Румъния. В сравнение с външните кочове, които са на върха на развъдната пирамида, като нашите кочове, не можете да внесете първите за по-малко от 700-800 евро ”, – каза ни още селекционера

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук